Municipiul Iași a fost declarat „Capitală Istorică a României” | VIDEO

Președintele României, Klaus Iohannis, a înmânat miercuri seară primarului Mihai Chirica o copie a Decretului de promulgare a Legii pentru declararea Municipiului Iaşi drept „Capitală Istorică a României”.

Ceremonia a avut loc la Palatul Culturii din Iași în contextul aniversării a 160 ani de la Unirea Principatelor Române.

La eveniment a fost prezent Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei. Ceremonia a început cu audierea Imnului de stat al României.

În continuare, Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de decorare a trei instituții din Iași: Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Complexul Muzeal Naţional „Moldova” şi Opera Naţională Română.

A urmat înmânarea documentelor și discursurile Primarului ieșean și al Președintelui României.


Președintele a felicitat Iașul și pe primarul Mihai Chirica cu prilejul declarării drept „Capitală Istorică a României” și a atras atenția că „Pentru Iași, a fi Capitală istorică nu înseamnă a privi cu melancolie spre trecut, ci a-și reîncărca energiile pentru dezvoltarea sa ca metropolă națională și europeană”.

„Aici, la Iași, în momente cruciale ale istoriei noastre moderne, au fost luate decizii care au influențat în cea mai mare măsură existența și dezvoltarea întregii Românii. În istoria urbei dumneavoastră se regăsesc manifestările unora dintre cele mai importante aspirații ale românilor.

De aceea, vă urez tuturor, dragi cetățeni ai «dulcelui târg al Ieşilor», să vă bucurați de prestigiul de Capitală istorică, întru mulți ani!”.

Anterior momentului solemn de la Palatul Culturii, Președintele a depus o coroană de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi.

Foto credit: presidency.ro

Comentarii Facebook


Știri recente