Iași: Biserica Tălpălari va fi renovată

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Tălpălari a câștigat prin concurs fonduri pentru realizarea proiectului de renovare al lăcașului de cult.

Obiectivul general al proiectului constă în scoaterea din pericol a monumentului istoric și activarea comunității locale prin realizarea de documentații tehnice, respectiv prin evenimente și activități de conștientizare.

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și Direcția Județeană pentru Cultură Iași sunt parteneri în cadrul proiectului proiectului de renovare.

Proiectul în valoare totală de 236.997,00 lei va fi finanțat cu 200.769,00 lei de Institutul Național al Patrimoniului.

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Tălpălari a fost ctitorită de vistiernicul Iordache Cantacuzino, cumnat și sfetnic de taină al domnitorului Vasile Lupu. Lăcașul de cult a fost sfințit în 1640.

Biserica din centrul Iașiului a primit și numele de „Tălpălari” la sfârșitul secolului 18 în urma unui conflict între breslele care prelucrau pieile. Mitropolitul Gavriil Calimahi a înființat breasla de sine stătătoare a tălpălarilor pentru a opri conflictul, dându-le în grijă biserica vistiernicului Iordache Cantacuzino.

Mai multe informații despre proiectul de renovare al bisericii puteți afla de pe site-ul parohiei.

Foto credit: Doxologia.ro / Oana Nechifor

Comentarii Facebook


Știri recente