Ia, sărbătorită la Giarmata Vii

Cu prilejul Zilei Internaționale a Iei românești, Parohia Giarmata Vii, Protopopiatul Timișoara II, a organizat zilele trecute un eveniment special dedicat portului popular. Alături de localnici au participat numeroși invitați din mai multe localități învecinate și oficialități locale, toți îmbrăcați în haine ale portului tradițional din diverse regiuni ale țării, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Deschiderea festivă a fost făcută de Corul „Sfânta Maria” al parohiei, cu piesa „Răsunet de la Crișana” de Ion Vidu. Au urmat programul artistic în fața bisericii, susținut de Ansamblul din Giarmata Vii, condus de Miron Surdea, apoi un moment artistic organizat de copiii de la Școala cu clasele I – IV din localitate, iar în încheiere Ansamblul de dansuri „Flori din câmpie” a prezentat două dansuri din Banatul de câmpie. Prin grija dlui Marius Matei, au fost expuse în biserica parohială cinci costume ale portului popular din zona de câmpie a Banatului, unele cu o vechime de peste o sută de ani. Organizatorii evenimentului au fost Parohia Giarmata Vii, Centrul de cultură și artă al județului Timiș, Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, Şcoala cu clasele I-IV din Giarmata Vii, Ansamblul de dansuri „Flori din câmpie” și Consiliul local Ghiroda.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica îşi va aduce contribuţia la proiectul european: Pr. Sorin Şelaru despre „Conferința privind viitorul Europei”

În contextul programului „Conferința privind viitorul Europei”, Pr. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, a declarat că „Biserica Ortodoxă este pregătită să fie prezentă la toate nivelurile, deschisă dialogului, pentru…