„Hristos, prin atitudinea Sa față de acest tânăr bogat, ne învață să fim, totuși, îngăduitori”, a spus duminică Preasfințitul Părinte Ignatie, la Sfânta Liturghie oficiată în localitatea Tomșa, filie a Parohiei Hoceni, județul Vaslui.
Vorbind despre interacțiunea Mântuitorului cu tânărul bogat, Episcopul Hușilor a remarcat atitudinea acestuia, plină de sinceritate:
„În general, ca oameni, suntem extrem de exigenți și foarte necruțători în momentul în care constatăm la cel de lângă noi un cusur”.
Mântuitorul Hristos ne învață, prin exemplul Său, că trebuie să privim cu inima deschisă la cei din jur, deoarece „oamenii pot avea o anumită percepție despre ei înșiși – asta nu înseamnă că ei nu se pot înșela”.
„Din dragoste, cu gingășie și cu multă îngăduință, putem să-i atenționăm, să încercăm să le orientăm perspectiva într-o direcție care să-i ajute să realizeze că nu sunt atât de perfecți”, a explicat ierarhul.
Episcopul Ignatie a subliniat că „tânărul bogat din Evanghelie, chiar dacă nu a reușit să-L urmeze pe Hristos, s-a întristat în momentul în care a primit o asemenea invitație. Vedeți cât de frumos se leagă lucrurile! Există o consonanță în această atitudine a tânărului bogat – dacă i-ar fi fost indiferentă invitația lui Hristos, ar fi spus foarte simplu: Asta sunt eu. Ia-mă ca atare – așa cum facem noi”.
„Cel de lângă noi are resursele necesare pentru a se schimba. Trebuie doar să-l ajutăm și să-l punem în fața unei perspective în care să conștientizeze că are nevoie să muncească mai mult la sinele său, la formarea personalității sale”.
Hristos nu incriminează
În continuare, Preasfințitul Ignatie a remarcat că Hristos nu l-a incriminat și nu i-a reproșat nimic tânărului bogat. Dimpotrivă, „l-a privit cu multă dragoste și duioșie”.
„Avem datoria de a manifesta îngăduință și dragoste și de a crede, în mod inepuizabil, că cineva se poate schimba. Sigur că rămâne la latitudinea persoanei în cauză dacă vrea să-și asume ceea ce i se spune cu multă dragoste”.
„Sunt impresionat și îmi este la inimă această atitudine a Domnului Hristos față de tânărul bogat, pe care noi, în predicile noastre, avem tendința de a-l arăta cu degetul, că nu a fost în stare să renunțe la bogățiile lui și să-L urmeze pe Hristos”, a adăugat ierarhul.
„Așadar, mesajul acestei pericope evanghelice este că noi trebuie să învățăm de la Dumnezeu – El este modelul nostru în toate și pe El trebuie să-L invocăm ori de câte ori simțim că se impune să corectăm ceva în viața noastră”.
„Cu cât inima noastră este în Dumnezeu și Îl are în conținutul ei pe Domnul, vom avea și resursele necesare pentru a fi îngăduitori cu cei din jur, care au nevoie de multă înțelegere. Un om se schimbă prin iubire, nu prin asprime. Deși, în anumite momente, se impune să fim și exigenți și foarte fermi, pentru că unii au nevoie să fie treziți la realitate”, a concluzionat Preasfințitul Ignatie.
La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul Hușilor l-a hirotonit preot pe diaconul Petru Arsene, pe seama Parohiei Hoceni.
Foto credit: Episcopia Hușilor