Hristos ne așteaptă în casa Tatălui: Mitropolitul Nicolae la hramul de vară al Mănăstirii Middletown

„Hristos Cel Înălțat la ceruri și șezut de-a dreapta Tatălui este temeiul nădejdii noastre că și noi vom merge în casa Tatălui”, unde Hristos Însuși ne așteaptă, a spus Mitropolitul celor două Americi sâmbătă, la hramul de vară al Mănăstirii „Sf. Dimitrie cel Nou” din Middletown, New York.

„De aceea, când facem parastas, ori la slujba înmormântării, vorbim de cei adormiți întru Domnul sau plecați la Domnul. Nu în neființă cum spun unii, ci plecați la Domnul. Hristos Însuși ne așteaptă să ne primească în casa Tatălui”, a explicat ierarhul.

„Hristos, Fiul lui Dumnezeu a venit pe pământ, a trecut prin moarte ca să o biruiască, iar acum împlinește această rânduială. Se înalță în sânul Sfintei Treimi, ducând în această înălțare trupul nostru omenesc, purtând semnele patimilor Sale în palmele și coasta Sa”, a mai spus Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae.

„Așadar, observăm cum această sărbătoare, care pare una între multe altele, ne descoperă mai multe taine. Mai întâi, că un om ca și noi se află de-a dreapta Tatălui, apoi că ne așteaptă în casa Tatălui și, nu în ultimul rând, că va trimite Duhul Sfânt care să ne lumineze pe toți ca să fim vestitori ai cuvântului Evangheliei”, a mai spus părintele mitropolit.

Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu alți nouă clerici la Mănăstirea din Middletown, al cărei hram de vară este „Înălțarea Domnului”. Sărbătoarea a fost precedată în ajun de slujba Vecerniei Mari unite cu Litia.

Părintele mitropolit le-a oferit credincioșilor còpii ale unei icoane speciale realizate cu ocazia Anului comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț în Patriarhia Română.

Icoana îi înfățișează pe cei trei sfinți împreună cu sfinții Ioan Maximovici și Nicolae Velimirovici, care și-au desfășurat activitatea pe pământ american.

Slujba a fost urmată de o agapă frățească, la care au participat numeroase familii cu copii.

Bisericile și mănăstirile din diaspora celebrează sărbătorile mari la sfârșit de săptămână, pentru a le permite credincioșilor români veniți de la distanțe mari să participe la slujbe.


Hramul principal al mănăstirii este „Sf. Dimitrie cel Nou”. Mănăstirea a fost înființată pe un teren oferit de tulceanul Dumitru Minciu, cu o donație din partea Arhim. Vasile Vasilache de la Biserica Sf. Nicolae din New York. Gheorghe și Paraschiva Papa s-au adăugat ulterior la lista ctitorilor. Biserica a fost sfințită în 5 iunie 2011, iar pictura în 23 octombrie 2016.

La începuturile vieții de obște, în 2006, mănăstirea a fost condusă de Părintele Arhimandrit Clement Haralam, actualul Mare Eclesiarh de la Catedrala Patriarhală din București, unde se află moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou.

Sursa foto: Mitropolia celor două Americi

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente