Hristos, Lumina lumii: Bucuria Taborului s-a dăruit celor care s-au rugat mult, spune PS Timotei

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit sâmbătă despre lumina Taborului, care este lumina lui Hristos, Care luminează lumea. Bucuria acesteia se dăruiește celor care se roagă mult, a spus ierarhul.

„Cel dintâi lucru la care ne invită această evanghelie să reflectăm este lumina. În pagina dintâi a Sfintei Scripturi, ne aducem aminte de cuvintele Creatorului, Care a spus: Să fie lumină. De unde venea această lumină, întrucât luminătorii mari și mici de la care primim noi lumină, soarele, luna, stelele au fost create mai târziu, în a patra zi a creației? Această lumină venea din Dumnezeu, Care este și va rămâne singura lumină adevărată”, a spus episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Prezența Lui a adus întotdeauna această lumină, altfel de lumină, despre care Părinții Bisericii ne-au spus că este pururi fiitoare, adică o lumină care nu se va împuțina, o lumină care nu se va stinge, așa cum se stinge lumina soarelui și a altor luminători.”

Ierarhul a menționat că această lumină a fost cea care l-a orbit și convertit pe Saul pe drumul Damascului, transformându-l într-unul din cei chemați să-L urmeze. „Domnul, pe treptele Templului din Ierusalim, le-a spus ucenicilor și celor care-L ascultau: Eu sunt lumina lumii”, a subliniat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

PS Timotei Prahoveanul a slujit sâmbătă, 6 august 2022, la Mănăstirea Radu Vodă din București. Foto: Mănăstirea Radu Vodă

Un alt lucru la care sărbătoarea ne îndeamnă să reflectăm este bucuria dăruită ucenicilor de vederea acestei lumini suprafirești, a spus ierarhul: „Bucuria ucenicilor este uneori străină nouă, nu avem aceeași bucurie când suntem împreună cu Domnul. Suntem atât de grăbiți și atât de preocupați de alte lucruri, încât nu mai simțim bucuria ucenicilor, care au mărturisit că bine le era lor acolo, pe munte, împreună cu Domnul”.

„Inspirat poate de această stare, care nu poate fi exprimată în cuvinte, unul dintre imnografi a mărturisit că în Biserica slavei Tale sunt, în cer ni se pare a fi”, a continuat Preasfinția Sa.

„Adică, dacă acel ceas al Liturghiei reușim să-l închinăm Domnului, dacă cele câteva minute ale rugăciunii noastre particulare sau comunitare sunt însuflețite de trăire, înseamnă că am putea și noi gusta din această bucurie negrăită pe care au avut-o ucenicii.”

Ierarhul a mai vorbit despre norul care se arată pe Muntele Tabor în fiecare an la sărbătoarea Schimbării la față și a menționat că biserica ortodoxă de pe acest munte a fost ctitorită, în forma ei actuală, de doi monahi de metanie de la mănăstiri nemțene (Arhim. Irinarh Roseti și Arhim. Nectarie Banul – n.red.).

PS Timotei Prahoveanul a slujit sâmbătă, 6 august 2022, la Mănăstirea Radu Vodă din București. Foto: Mănăstirea Radu Vodă

„Lumina și bucuria întâlnite pe Tabor s-au dăruit celor care s-au rugat mult și au avut o lucrare pe măsură”, a subliniat ierarhul.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a slujit sâmbătă, la sărbătoarea Schimbării la față a Domnului, a Mănăstirea Radu Vodă din București.

Foto credit: Mănăstirea Radu Vodă

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente