Hristos Domnul este vindecător și eliberator, spune Patriarhul Daniel

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat duminică la Sfânta Liturghie oficiată în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.

În predica rostită la Sfânta Liturghie, Preafericirea Sa a evidențiat dimensiunea vindecătoare și eliberatoare a misiunii Mântuitorului Hristos.

„Prin evanghelia de astăzi se vede iubirea milostivă, eliberatoare, vindecătoare și miluitoare a Mântuitorului Iisus Hristos”.

„Această iubire milostivă a lăsat-o Bisericii ca lucrare de vindecare și eliberare prin Taina Sfântului Maslu și prin rugăciunile alcătuite de Biserică în vederea vindecării și eliberării oamenilor de sub stăpânirea demonilor”.

Preafericirea Sa a spus că „la întrebarea de ce Mântuitorul le-a permis demonilor să intre în turma de porci, Sfântul Ioan Gură de Aur a răspuns că la sfârșitul veacurilor demonii vor fi trimiși în adâncul iadului după cum turma de porci s-a aruncat în mare și a ajuns în adâncul mării”.

„Tot Sfântul Ioan Gură de Aur a spus că demonilor dacă nu li se îngăduie de către Dumnezeu nu pot nici măcar să intre în turma de porci, nu au stăpânire totală, dar pentru că în unele persoane a slăbit credința, ei văzând că omul nu mai are legătură permanentă cu Dumnezeu încep să intre în viața omului și să îl facă să sufere”.

„Aceasta este îngăduită de Dumnezeu pentru ca omul să caute ajutorul Lui, să caute vindecarea și eliberare”, a evidențiat Părintele Patriarh.

Reacția gherghesenilor

„Demonii I-au cerut lui Iisus să le îngăduie să intre în turma de porci. El le-a îngăduit și porcii îndrăciți s-au aruncat în mare și s-au înecat. Văzând paguba acestei lucrări îngăduite de Iisus, păzitorii porcilor i-au anunțat pe locuitorii cetății și pe cei ai satelor din jur despre cele întâmplate”.

„Sfântul Evanghelist Marcu spune că turma aceea era mare, ca la două mii de porci. Deși nu consumau carne de porc, locuitorii din acel ținut o vindeau. Înecul animalelor era o pagubă mare pentru ei, dar se temeau ca Iisus să nu îi pedepsească și în altă formă. De aceea, i-au cerut stăruitor să plece din ținutul lor”, a adăugat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Nu I-au mulțumit că l-a vindecat pe omul demonizat care era un pericol și pentru ei, fiind foarte violent. Iisus a intrat în corabie și a plecat fără să vorbească nimic cu ei, fiindcă despre El va vorbi cel vindecat. După ce a fost eliberat de demoni, acesta a stat la picioarele lui Iisus, ‹îmbrăcat și întreg la minte›, și I-a cerut să îl ia cu El. A simțit iubirea milostivă a lui Iisus care l-a vindecat, însă El i-a spus: ‹Întoarce-te la casa ta și spune cât bine ți-a făcut ție Dumnezeu›”.

Mântuitorul Hristos, deși nu le-a vorbit oamenilor care L-au izgonit, i-a încredințat misiunea de a propovădui celui vindecat pentru „că lumea îl cunoștea și vedea diferența între ce a fost înainte și după vindecare. Iisus l-a transformat pe acest om vindecat într-un misionar statornic, un mărturisitor al iubirii milostive a lui Dumnezeu, care s-a arătat prin Iisus Hristos”.

Valoarea sufletului

„Sufletul unui om are o valoare unică și infinită, este mai valoros decât toate bogățiile materiale, inclusiv decât turmele de porci sau de vite, decât toate averile din lumea această. Mântuitorul eliberează pe om chiar dacă permite să fie stăpâniți de demon acești porci”, a subliniat Patriarhul României.

Domnul Hristos când mântuiește, eliberează pe om pentru că numai oamenii au fost creați după chipul lui Dumnezeu cel veșnic viu.

„Evanghelia ne arată că Mântuitorul Hristos este doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, uneori el vindecă prin consolare, prin ajutorare. Alteori, El îngăduie ca oamenii să treacă prin unele pagube, suferințe tocmai ca să nu se mai lipească de lucrurile limitate, materiale și trecătoare într-un mod idolatru”.

Preafericitul Părinte Patriarh a încheiat cuvântul cu îndemnul „să ne rugăm Mântuitorul Hristos să ne dăruiască iubire milostivă, și să ne rugăm și pentru cei care suferă din cauza duhurilor rele sau din cauza unor boli sau unor neputințe, alergând la El și cerând iertare!”.

Patriarhul Daniel în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală. 22.10.2023. Foto credit: Ziarul Lumina

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel elogiază „faptele de vitejie şi de înțelepciune ale Regilor României” într-un mesaj adresat Majestății Sale Margareta

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis vineri un mesaj de felicitare Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române cu ocazia Zilei Naționale a Regalității.  „Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate peste poporul român prin faptele…