Hramuri închinate Doctorilor fără de arginți

Astăzi, în Biserica Ortodoxă sunt prăznuiți Sfinții Mucenici, Doctori fără de arginți, Cosma și Damian. Mai multe mănăstiri, biserici și capele de spital au hramuri închinate celor doi sfinți tămăduitori, informează „Ziarul Lumina”.

Sfinții Mucenici, Doctori fără de arginți, Cosma și Damian erau frați. Ei aveau drept meșteșug vindecarea nu numai a oamenilor, ci și a dobitoacelor. Pentru aceasta, ei cereau plată de la cei ce se vindecau doar credința și mărturisirea în Hristos. La Institutul Clinic Fundeni se sărbătoresc ocrotitorii bisericii. ‘Programul liturgic începe la ora 7:00 cu Acatistul Sfinților Cosma și Damian, apoi Utrenia și Sfânta Liturghie, săvârșită de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi’, a precizat părintele Horia Nicolae Prioteasa, de la capela Institutului Clinic Fundeni.

La Spitalul Clinic de boli infecțioase și tropicale ‘Dr. Victor Babeș’, slujba hramului este săvârșită de un sobor de preoți. La Biserica ‘Sfinților Doctori fără de arginți Cosma și Damian’ din incinta Spitalului ‘Schuller’ din Ploiești, părintele Emilian Frânculescu a menționat că cinstirea ocrotitorilor a început de aseară, cu Vecernia, Litia și Acatistul Sfinților Cosma și Damian, iar astăzi, Utrenia, Sfânta Liturghie și slujba de pomenire a ctitorilor și a celor care au trecut la Domnul în acest spital.

De asemenea, și la alte biserici din incintele spitalelor s-au serbat hramurile, precum biserica de la Maternitatea Bucur sau la capela primei maternități din București, care se află în incinta Maternității Filantropia. Capela a fost înființată deodată cu spitalul, în anul 1813, datorită donațiilor boierilor, clericilor, negustorilor și din veniturile mănăstirilor Arnota și Govora. De asemenea, a contribuit și doctorul în medicină și filosofie Constantin Caracaș. Maternitatea de la Filantropia a fost înființată în 1881-1883, prima și singura maternitate din București la acea vreme.

Hram în Parohia ‘Acoperământul Maicii Domnului’ – Titan

Parohia ‘Acoperământul Maicii Domnului’ – Titan are al doilea hram închinat Sfinților Mucenici, Doctori fără de arginți, Cosma și Damian. În prezent, în biserică se execută lucrările de pictură. De asemenea, părinții slujitori Mihai și Mina-Emilian Stavără desfășoară activități social-filantropice pentru credincioșii vârstnici și singuri, dar și activități educaționale cu tinerii din parohie.

Comentarii Facebook


Știri recente