Hramuri de tradiţie la Craiova şi Severin

Mai multe locaşuri de închinare din Mitropolia Olteniei îşi serbează sfinţii ocrotitori în această săptămână. Primul dintre ele, închinat Sfântului Mina, aşezat în Craiova, a primit marţi, 11 noiembrie, vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, informează Ziarul Lumina, Ediţia de Oltenia.

Numeroşi credincioşi craioveni şi-au îndreptat paşii, în ziua de marţi, 11 noiembrie, către locaşurile de închinare pentru a aduce cinstire Sfântului Mare Mucenic Mina, ocrotitorul celor păgubiţi. La Craiova, Sfântul Mina este cinstit în chip deosebit în biserica de lângă Spitalul „Filantropia“, care îi poartă hramul. Sfintele slujbe au început aici din seara zilei de luni, 10 noiembrie, prin săvârşirea slujbei Vecerniei, unită cu Acatistul Sfântului. A doua zi, în mijlocul credincioşilor a fost prezent Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a slujit Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

Biserica „Sfântul Mina“ a fost ridicată în anul 1731 de către „jupân Pătru Boje, feciorul lui jupân Tudor Boje şi jupân Bălaş Căpitan, fiul lui Dumitru de la Ţaringrad“, după cum se specifică în pisania scrisă cu litere chirilice şi aşezată deasupra uşii de la intrare. De-a lungul timpului, sfântul locaş a suferit mai multe restaurări şi modificări, forma actuală datând din anul 1940, când lucrările de restaurare au urmărit readucerea bisericii la starea sa iniţială. Biserica deţine părticele din moaştele Sfântului Mina care au fost scoase şi aşezate într-un loc special amenajat spre cinstire şi închinare încă de sâmbătă, 8 noiembrie, de praznicul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, unde vor rămâne până miercuri, 12 noiembrie.

Hramul Bisericii „Postelnicu Fir“ din Craiova

Cel de-al doilea locaş de închinare din Cetatea Băniei care îşi serbează hramul în această săptămână este Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ – Postelnicu Fir, care are drept al doilea ocrotitor pe Sfântul Ioan Cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei, sărbătorit astăzi în calendarul ortodox. În mijlocul parohienilor va fi prezent IPS Părinte Irineu, care va oficia Sfânta Liturghie.

Biserica „Postelnicu Fir“ din Craiova a fost ridicată în perioada 1813-1814, pe locul unei biserici mai vechi din lemn. Sfântul locaş găzduieşte încă din anul 1793, în vechea biserică de lemn, mâna dreaptă a Sfântului Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei. Pe lângă Biserica „Postelnicu Fir“ a funcţionat încă de la înălţarea ei o şcoală particulară. Existenţa şcolii este consemnată în pomelnicul bisericii scris de Dionisie Eclesiarhul, care spune că aici s-au făcut şi „chilii pentru locuinţa preoţilor şi a dascălului spre învăţarea copiilor“. De amintit este şi faptul că Biserica „Postelnicu Fir“ se numără printre puţinele locaşuri de cult craiovene care şi-au păstrat în întregime pisania originală, ea existând şi astăzi la locul unde a fost aşezată de ctitori.

Ca în fiecare an, racla în care se află mâna dreaptă a Sfântului Ioan cel Milostiv a fost aşezată spre închinare într-un baldachin în faţa bisericii.

Biserica de pe Calea Târgu Jiului îşi serbează hramul

Joi, 13 noiembrie, în ziua prăznuirii Sfântului Ioan Gură de Aur, biserica severineană de pe Calea Târgu Jiului îşi serbează hramul. Preotul paroh Adrian Căpitănescu invită dreptslăvitorii creştini la Sfânta Liturghie săvârşită în ziua hramului. Slujba va fi oficiată în paraclisul ce funcţionează la demisolul sfântului locaş de cult de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Parohia ortodoxă Calea Târgu Jiului a luat fiinţă în anul 2007 cu scopul de a asigura asistenţa religioasă pentru credincioşii din zona de est a municipiului. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă pe 10 iunie 2007. În cinci luni s-a reuşit ridicarea demisolului acestui sfânt locaş de cult ce este folosit ca paraclis până la terminarea bisericii. Biserica din Parohia „Calea Târgu Jiului“ este singura din Eparhia Severinului şi Strehaiei aşezată sub purtarea de grijă a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Comentarii Facebook


Știri recente