Hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în Ardeal

Mai multe lăcașuri de cult din Transilvania își sărbătoresc hramul, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, între acestea fiind și mănăstirile de la Rebra-Parva, județul Bistrița Năsăud, Râmeț, județul Alba, Stâna de Vale, județul Bihor, Cârțișoara, județul Sibiu, Bixad, județul Satu Mare.

La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, oficiază Sfânta Liturghie în Mitropolia de Durostorum, Bulgaria. Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea Rebra-Parva, județul Bistrița Năsăud, cu ocazia hramului. Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, săvârșește Sfânta Liturghie la Mănăstirea cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț, județul Alba. Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, slujește Sfânta Liturghie la Mănăstirea Stâna de Vale, cu prilejul hramului așezământului monahal, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, oficiază slujba de resfințire a bisericii Parohiei Agrij și va săvârși Sfânta Liturghie. Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cârțișoara, județul Sibiu, cu ocazia hramului.

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, oficiază Sfânta Liturghie la Penitenciarul Bistrița. Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Marmureșului și Sătmarului, liturghisește la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bixad, județul Satu Mare.

Hramuri la mănăstiri

Mănăstirea Rebra-Parva din Țara Năsăudului a cunoscut prigoana trupelor austro-ungare, la sfârșitul secolului XVIII. De atunci mănăstirea a mai fost locuită de călugări temporar, până la 1822 când biserica din lemn a fost demontată și mutată mai întâi în cimitirul vechi, iar de acolo, la scurt timp, pe locul unde se află astăzi și biserica parohială. Noua mănăstire a fost fondată cu binecuvântarea vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu. În 1994 s-a pus piatra de temelie a bisericii mari din zid, iar în 2009 locașul de cult a fost sfințit. În cadrul așezământului au fost amenajate, în ultimii ani, două corpuri de chilii și o bibliotecă și un arhondaric pentru pelerini.

Mănăstirea Râmeț, din județul Alba, cu hramurile „Izvorul Tămăduirii” și „Nașterea Maicii Domnului”, la biserica veche, și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Adormirea Maicii Domnului”, la biserica nouă, este, după tradiție, ctitoria călugărilor Ghenadie și Romulus, din anul 1214. La 20 august 1762, așezământul a fost lovit de generalul Bukov cu tunurile. Refăcută în anii următori, mănăstirea a fost din nou distrusă de armata imperială habsburgică, la 23 decembrie 1785. Din 1982, a început zidirea bisericii noi, terminată și sfințită la 30 iunie 1992. La aceeași dată a fost canonizat Sfântul Ghelasie, fost egumen al mânăstirii și arhiepiscop al Transilvaniei în cea de-a doua jumătate a secolului al XIV-lea (atestat în anul 1377, de pictura bisericii vechi).

Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Stâna de Vale, județul Bihor, aflată în masivul Vlădeasa, la altitudinea de 1.100 de metri, a fost ctitorită începând din 1990. Între anii 1990 și 1995, pr. Ioan Balint a reușit ridicarea în roșu a bisericii mari a mănăstirii și a corpului de chilii până la acoperiș. De-a lungul timpului, Mănăstirea de la Stâna de Vale a fost ajutată material de Primăria Budureasa, de conducerea stațiunii Stâna de Vale, de importanți donatori precum și de credincioșii din împrejurimi și din țară.

Așezământul monahal de la Cârțișoara, județul Sibiu, din apropiere de Transfăgărășan, a renăscut după ce a fost distrusă, în secolul al XVIII-lea, de soldații generalului austriac Bukov care au ars lăcașul de cult, cu obștea înăuntru. Mănăstirea a fost reînființată în 1991.

Mănăstirea Bixad, din Țara Oașului, este un cunoscut centru monastic cu o viață duhovnicească intensă. Aici au loc frecvent pelerinaje, la sărbătorile Maicii Domnului – 15 august și 8 septembrie, la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pe 29 august, și la 14 septembrie, de ziua Sfintei Cruci.

Un pelerinaj tradițional are loc și la 29 iunie, când sunt cinstiți „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și la care participă mulțimi de credincioși din satele din zonă. Mănăstirea a fost ctitorită la sfârșitul secolului XVII de arhimandritul Isaia, fost călugăr grec ortodox în Mănăstirea „Sfântul Pavel” de la Muntele Athos. Biserica actuală este construită din piatră și cărămidă în 1771, restaurată între 1980 și 1987. Aici se găsește o icoană a Maicii Domnului venerată de credincioși.

Slujiri arhierești de Soborul Sfinților 12 Apostoli

Duminica întâi după Rusalii, la Soborul Sfinților 12 Apostoli, când este și sărbătoarea Sfântului Ierarh Ghelasie de la Râmeț, IPS Mitropolit Laurențiu, oficiază Sfânta Liturghie la Schitul Bran, județul Brașov, cu ocazia hramului. IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei oficiază Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca. IPS Arhiepiscop Irineu slujește la hramul Mănăstirii „Toți Sfinții”, de la Cașva, județul Mureș. PS Episcop Sofronie oficiază Sfânta Liturghie în biserica parohială din localitatea Mizieș, Protopopiatul Beiuș.

PS Episcop Petroniu săvârșește Sfânta Liturghie în Biserica „Sfânta Treime” din Zalău. PS Epsicop-vicar Andrei Făgărșanul slujește la Mănăstirea Berivoi, județul Brașov. PS episcop-vicar Vasile Someșanul oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ierarh Spiridon” și „Duminica Tuturor Sfinților” Strâmba, județul Bistrița-Năsăud, iar PS Arhiereu-vicar Iustin Sigheteanul liturghisește la Mănăstirea Bârsana, județul Maramureș, cu ocazia hramului.

Comentarii Facebook


Știri recente