Hramul școlilor teologice ortodoxe clujene

Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur au fost sărbătoriți astăzi, 30 ianuarie 2014, în Biserica Ortodoxă. În ziua prăznuirii lor, toate unitățile de învățământ teologic ortodox și-au serbat hramul. La Cluj-Napoca, hramul Facultății și Seminarului de Teologie Ortodoxă a fost sărbătorit prin oficierea Sf. Liturghii de către ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Slujba a fost săvârșită în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca în prezența a sute de credincioși, oficialități locale și tineri teologi. Alături de ÎPS Andrei au slujit preoți profesori de la cele două instituții de învățământ teologic din municipiu, membrii ai consiliului eparhial, precum și preoți și diaconi ai catedralei clujene.

Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de corul Facultății și Seminarului de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul slujbei, potrivit radio Renașterea, ÎPS Andrei a subliniat importanța pe care o are școala și dascălul în formarea oamenilor, indiferent de profesia pe care ar urma-o: „Sfinții Trei Ierarhi au fost studenți eminenți și au urmat cele mai vestite școli din lume. Și atunci ne dăm seama cât de important este dascălul și cât de importantă este școala pentru devenirea noastră.”

De asemenea, Înaltpresfinția sa a arătat că fapta este mai importantă decât cuvântul și poate fi cu adevărat un exemplu pentru cei din jur: „E important cuvântul atunci când transmitem mesajul, dar să știți că e mai important exemplul. Avva Isidor Pelusiotul spune că și dacă e bun cuvântul, poate jigni. Dar fapta niciodată. Fapta convinge. Dar când și cuvântul și fapta se asociază sunt o adevărată filozofie.”

După Sf. Liturghie s-a oficiat o slujbă de Te-Deum, în semn de mulțumire față de binefacerile revărsate asupra instituțiilor teologice din întreaga lume. Cu acest prilej, ÎPS Părinte Andrei a acordat, în semn de apreciere, câteva distincții din partea Arhiepiscopiei Clujului. Inspectorului de Religie al Județului Cluj, părintelui Marian Sidon i s-a acordat rangul de iconom. Totodată, inspectorul școlar general al județului Cluj, Valentin Cuibus și inspectorul școlar general adjunct, Mariana Pop au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire.

La final, a luat cuvântul pro-rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. Ioan Bolovan care a vorbit despre importanța unității naționale, atât în problemele sociale cât și în viața spirituală: „Cred că noi dascălii și preoții, trebuie să ne străduim mai mult să-i educăm pe cei de lângă noi să devenim nucleele în jurul cărora să se creeze rețelele de solidaritate. Suntem o națiune prea dezbinată, prea măcinată de rivalități și aceasta ne face să fim neputincioși să înfruntăm provocările, să facem față acestor vulnerabilități și meteorologice și economice și sociale și mai ales spirituale, cu care ne confruntăm.”

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi datează din secolul al XI-lea, din timpul domniei împăratului bizantin Alexios I Comnenul. Cinstirea comună a celor trei ierarhi a început a se face în urma unui vis avut de Episcopul Ioan al Evhaitelor. Atunci s-a stabilit ca cei trei ierarhi să fie prăznuiți împreună în data de 30 ianuarie. Din anul 1936, Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur au devenit ocrotitorii instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume. Aceasta pentru a recunoaște importanța operei celor trei mari ierarhi pentru teologia ortodoxă.

Comentarii Facebook


Știri recente

LIVE: Hramul istoric al Catedralei Patriarhale

Catedrala Patriarhală din București își serbează hramul istoric marți, de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Sfânta Liturghie, oficiată la altarul exterior începând cu ora 09:15, este prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu…

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…