Hramul Parohiei Timișoara Cetate

De sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, ieri, 26 octombrie, credincioșii Parohiei Timișoara Cetate, Protopopiatul Timișoara I, și-au prăznuit ocrotitorul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, condus de pr. consilier Sorin Lungoci, delegat al Arhiepiscopiei Timișoarei, în prezența unui număr mare de credincioși, după cum informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, pr. Sorin Lungoci a reliefat întâmplări și minuni din viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, arătând că dragostea arzătoare față de Dumnezeu, credința neclintită au fost armele sfântului ostaș. Totodată, a fost subliniată și puterea rugăciunii sfântului mucenic, care de nenumărate ori s-a arătat a fi un grabnic ajutător și folositor, mărturie fiind mulțimea minunilor săvârșite de sfânt, atât în timpul vieții sale, cât mai ales după muceniceasca sa mutare.

Biserica cu hramul ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir’ a Parohiei Timișoara Cetate a fost sfințită prima oară în anul 1935, în timpul lui Carol al II-lea, de episcopul militar dr. Ioan Stroia de Alba-Iulia și de episcopul dr. Grigore Gheorghe Comșa al Aradului. Aceasta a purtat hramul ‘Învierea Domnului’ și a fost timp de mai mulți ani biserică militară, aflându-se sub administrația Primăriei Timișoara.

Biserica a fost sfințită pentru a doua oară la 26 octombrie 2000, de Înalt Preasfințitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, și ținând cont de trecutul său, biserica a fost pusă sub ocrotirea unuia dintre cei mai reprezentativi sfinți ostași ai Bisericii, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Construcția actuală datează din anii 1740-1750 și este unul dintre cele mai vechi așezăminte din oraș păstrate, alături de Spitalul Militar, Tribunal și Complexul Bastion, și face parte din complexul arhitectural al Cetății vechi a Timișoarei.

Pictura lăcașului de cult a fost realizată între anii 2000 și 2003, de către familia de pictori bisericești Ion și Ana Bădilă.

În prezent, Parohia Timișoara Cetate cuprinde aproximativ 730 de familii și are cinci slujitori, paroh fiind părintele Marcel Vlaicu.

Comentarii Facebook


Știri recente