Hramul Parohiei Ortodoxe Românești din Budapesta

În Duminica Rusaliilor (23 iunie 2013), cu o zi înaintea Sărbătorii Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, căreia îi este închinată, Parohia Ortodoxă Românească din Budapesta și-a sărbătorit hramul, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române în Ungaria.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, în fruntea unui sobor format din Părintele Paroh Marius Maghiaru, Protopop de Budapesta, Părintele Protosinghel David Pop, Superiorul Așezământului Monahal „Sfântul Ioan Botezătorul” și al Centrului Pastoral-Misionar și Cultural „Sfântul Vasile cel Mare”, din Budapesta și cei doi Diaconi de la Catedrala Episcopală din Giula.

Răspunsurile liturgice au fost date de viețuitoarele Așezământului Monahal, iar la slujbă au participat Domnul Ambasador Alexandru Victor Micula, Doamna Gabriela Matei, Directorul Institutului Cultural Român din Budapesta, Doamna Gabriela Elekeș, Președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta și a Autoguvernării Minoritare Românești a Sectorului XI, din Budapesta, și mulți credincioși, de diferite vârste, care au umplut Capela Românească din Budapesta.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul a subliniat atât importanța deosebită a acestui Praznic Împărătesc, de care este legată în mod direct întemeierea Bisericii Creștine, prin harul Duhului Sfânt pogorât la Rusalii peste Sfinții Apostoli ai Mântuitorului Hristos, cât și despre Sărbătoarea hramului Parohiei, care are în prim plan nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, ca rod al credinței și rugăciunilor îndelungate ale părinților săi, Zaharia și Elisabeta, îndemnându-i și pe credincioșii tineri prezenți să le urmeze exemplul, astfel încât, în ciuda dificultăților de tot felul și a crizei care frământă astăzi lumea, aceștia să aibă curajul și responsabilitatea de a aduce pe lume cât mai mulți copii, care să fie apoi crescuți în credință și să asigure un viitor și acestei comunități.

Sfânta Liturghie a fost urmată de Vecernia plecării genunchilor, care se oficiază în toate bisericile ortodoxe în Duminica Rusaliilor.

La finalul slujbei a fost inaugurată o expoziție cu fotografii din viața Așezământului Românesc de la Budapesta, cu toate componentele lui, începând din anii 2008 și până în prezent. Vernisajul a fost făcut de Doamna Gabriela Elekeș. În curtea Așezământului, un grup de copii și tineri dansatori români, înființat în urmă cu un an de zile și pregătit de instructorii Emilia Abe și Lakatos Andras, a prezentat o suită de foarte frumoase dansuri populare din mai multe zone ale României. Atât slujba hramului, cât și vernisajul expoziției de fotografii și momentul artistic oferit de copii, dar și agapa comună care a încheiat programul acestei manifestări, au fost organizat în comun, printr-o frumoasă colaborare, între Parohia Românească din Budapesta, Așezământul Monahal Românesc, Asociația Femeilor Ortodoxe Române și Autoguvernarea Minoritară Românească a Sectorului XI din capitala Ungariei.

Sărbătoarea hramului, dar și alte manifestări culturale organizate de curând la Așezământul Românesc din Budapesta (cum au fost Ziua Copilului, acum două săptămâni; Festivalul Gastronomic, ediția a IV-a, în duminica trecută, sau Tabără de iconografie pentru copii, ediția a II-a, care va avea loc în perioada 1-7 iulie) dovedesc faptul că la Budapesta există o comunitate românească vie și dinamică, care organizează diferite activități și are o puternică voință de continuitate și supraviețuire.

Comentarii Facebook


Știri recente