Hramul parohiei ortodoxe române din Má½¹stoles, Spania

Singura parohie ortodoxă română din Spania patronată de Sfinții Români și-a serbat hramul pe 17 iunie, în Duminica a 2-a după Rusalii, a Sfinților Români, după cum informează episcopiaspanieiportugaliei.ro. Peste 200 de credincioși români din Má½¹stoles și împrejurări au luat parte la acest moment, marcat prin oficierea Sfintei Liturghii de către părintele paroh Marius Picu, slujbă la care a participat și părintele diacon Claudiu Nicoară, secretarul administrativ al Episcopiei Spaniei și Portugaliei.

La finalul slujbei, oamenii au ascultat cuvântul de învățătură al preotului lor, care le-a vorbit despre sfințenia celor de un neam cu ei, al căror exemplu sunt îndemnați să îl urmeze oriunde s-ar afla: „A fi sfânt înseamnă că la un moment dat în istorie ceva s-a petrecut în viața omului care a decis să își dăruiască toată viața lui Hristos. Este momentul în care de acum înainte calea vieții merge numai înspre Hristos, indiferent că vin și lucruri bune și rele. Acesta este momentul care, datorită dragostei și a chemării pe care Hristos ne-o adresează, ne schimbă viața noastră, e începutul sfințeniei”.

Tot în contextul celebrării hramului, românii din Má½¹stoles au avut ocazia să își testeze cunoștințele generale legate de Sfânta Liturghie, Sfintele Taine ale Bisericii noastre, Maica Domnului, momente importante din istoria creștinătății, Sfinții Evangheliști, rugăciunile practicate.

Cu o săptămână înainte, părintele Marius a împărțit teste grilă pe care fiecare să le completeze până în ziua hramului. Și pentru că în mijlocul lor s-a aflat părintele diacon Claudiu, fost elev al părintelui paroh de pe vremea când era profesor și director la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca, l-a rugat să corecteze împreună cu credincioșii răspunsurile lor. Surpriza a fost plăcută întrucât majoritatea credincioșilor au răspuns corect la întrebările trecute în test, fapt care dovedește, dincolo de implicarea pastorală, experiența de dascăl a părintelui Marius Picu.

După încheierea acestor momente, creștinii au rămas împreună la o agapă frățească, pregătită de doamnele din parohie cu prilejul hramului.

Întemeierea Parohiei Ortodoxe Române „Sfinții Români” din Má½¹stoles se datorează Preasfințitului Episcop Timotei, cu binecuvântarea căruia, în anul 2009, s-a săvârșit slujba Învierii Domnului, la solicitarea comunității românești de aici, prin intervenția Asociației Românilor din Mostoles. Părintele Alexandru Tothăzan, actualmente paroh în localitatea San Sebastian de los Reyes din nordul Madridului, a fost cel care a slujit atunci, într-un spațiu pus la dispoziție de Parohia San Jose Obrero.

Începutul activității liturgice a coincis cu Praznicul Nașterii Domnului din anul 2009. Atunci a venit părintele profesor Marius Picu din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, detașat în scop misionar, la cererea Preasfințitului Episcop Timotei, în Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei. În perioada ianuarie – mai 2010, activitățile liturgice ale parohiei s-au desfășurat într-un spațiu oferit de Parohia catolică Santa Maria de la Alegria, prin bunăvoința preotului paroh Alberto Royo Mejia.

De la sfârșitul lunii mai se slujește într-un spațiu din cadrul Centrului Parohial al Parohiei Catolice Nuestra Señora de la Asuncion (Plaza Ernesto Peces nr.1, colț cu Calle Colon nr.1), oferit prin bunăvoința aceluiași părinte Ignacio Torez.

Oficial, Parohia Ortodoxă Română din Má½¹stoles funcționează din 1 martie 2010.

Comentarii Facebook


Știri recente