Hramul Parohiei Dacia din Iași

Credincioșii din mai multe parohii ieșene au participat, sâmbătă, 8 iunie 2013, la slujba Vecerniei unită cu Litia în paraclisul Parohiei „Învierea Domnului” și „Sf. Ierarh Chiril al Alexandriei” – Dacia din Iași. Lăcașul de închinăciune își serbează ocrotitorul în fiecare an pe 9 iunie.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, singura biserică din Iași închinată Învierii Domnului și Sfântului Ierarh Chiril al Alexandriei a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare. Sâmbătă seară, un sobor de preoți din Mitropolia Moldovei și Bucovinei a săvârșit Vecernia unită cu Litia în cinstea Sfântului Chiril, serbat în parohia Dacia din anul 2007. Pe vremea aceea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a dat al doilea hram parohiei „Învierea Domnului”. Prezent la sărbătoare, părintele Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iași 1, a adresat la final un cuvânt de învățătură despre importanța scrierilor Sfântului Chiril al Alexandriei. Părintele Toma Gradinaciuc a menționat faptul că Sfântul Chiril a scris în special despre Sfânta Treime și despre Maica Domnului, apoi a făcut referire la semnificațiile Învierii Domnului. „Să vă rugați Sfântului Ierarh Chiril al Alexandriei ca să mijlocească în fața Sfintei Treimi pentru noi. Nădăjduim ca prin ajutorul Sfântului Chiril să ne învrednicim de moștenirea împărăției cerurilor”, a spus pr. protopop Toma Gradinaciuc, felicitându-i pe enoriașii parohiei Dacia, care, alături de pr. paroh Ștefan Chiruță, se ostenesc la construcția bisericii parohiale.

De asemenea, pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, a remarcat că enoriașii din Dacia au șansa de la Dumnezeu de a fi ctitorii Bisericii „Învierea Domnului” și „Sf. Ierarh Chiril al Alexandriei”. „Să ne bucurăm pentru că putem să zidim biserici. Biserica aceasta este sinteza culturală și spirituală a dumneavoastră și a orașului nostru. Sfântul Ștefan cel Mare a ridicat biserici când satele erau pline de văduve, când copiii își plângeau părinții care nu se mai întorseseră de la război și când clopotele nu mai încetau să mai bată în dungă. Vremurile noastre nu sunt de doliu, însă sunt vremuri de amărăciune, în care există sărăcie. Dumnezeu își alege unde voiește locul și când voiește neamul ca să zidească o biserică”, a accentuat pr. prof. univ. dr. Viorel Sava. Ieri-dimineață au fost oficiate Utrenia și Sfânta Liturghie.

Comentarii Facebook


Știri recente