Hramul Parohiei Cuviosul Daniil Sihastrul din București

Parohia Cuviosul Daniil Sihastrul din cartierul bucureștean Berceni și-a sărbătorit cel de-al doilea ocrotitor și hramul paraclisului parohial, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. În seara zilei de 1 iulie a fost săvârșită Vecernia Mare cu Litie de către un sobor de preoţi şi diaconi, urmată de o procesiune în jurul bisericii. În fața creștinilor au mers consilierii parohiali și copiii, care au purtat în mâini icoane ale Binecredinciosului Voievod Ștefan și ale Cuviosului Daniil Sihastrul, duhovnicul voievodului, iar credincioșii au cântat cântece tradiționale închinate sfântului voievod. În ziua de joi, 2 iulie, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Părintele Ion Armași, Protopop al Protoieriei Sector IV Capitală, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul său de învățătură, Pr. Ion Armași a subliniat valoarea Sfântului Ștefan ca model de viață creștinească: „Azi ni se cere să arătăm oameni care trăiesc în bună înțelegere și în ascultare față de Biserică. Iată că avem modelul de viață al Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, care a avut o credință lucrătoare: postea atât înainte, cât și după lupte, se spovedea și se împărtășea cu Sfintele Taine. Sfântul Ștefan a purtat 36 de bătălii, din care a pierdut doar două. Dumnezeu l-a ajutat, dar și el L-a pus pe Dumnezeu pe primul loc în viața sa.”

Părintele Protopop a mai arătat că Sfântul Ștefan a fost înmormântat la Mănăstirea Putna, după dorința lui, iar acest fapt a determinat, în cursul istoriei, ca românii să țină foarte mult la acel pământ bucovinean și să se lupte pentru el: „Dacă Sfântul Ștefan nu ar fi fost înmormântat la Mănăstirea Putna, probabil că noi am fi pierdut un teritoriu mai mare odată cu Bucovina de nord. Dar faptul că marele voievod a fost înmormântat acolo i-a determinat pe români să nu accepte sub nici o formă ca acel teritoriu să le fie luat. Nu degeaba a fost numită Mănăstirea Putna «Ierusalimul neamului românesc».”

Apoi, Pr. Ion Armași l-a prezentat credincioșilor pe Pr. Valentin Chesaru, noul coslujitor al parohiei, care a fost anterior preot de caritate la Maternitatea Filantropia. Părintele Valentin este și profesor de religie la Colegiul Național Gheorghe Șincai. În cuvântul său, Pr. Valentin Chesaru a mulțumit pentru primire și a mărturisit că își dorește să contribuie la înfrumusețarea bisericii.

Biserica parohială a fost cuprinsă de un incendiu în iarna anului 2012, când au fost afectate peretele dinspre răsărit și acoperișul de lemn al edificiului, iar din cauza problemelor financiare, acoperișul nu a mai putut fi schimbat. În vara anului trecut a fost numit un nou preot paroh, Pr. Tanior-Ștefan Alexe, care a reușit să schimbe acoperișul și să înfrumusețeze sfântul locaș cu mobilier bisericesc din lemn sculptat. Urmează ca în cursul acestei veri să fie pregătită tencuiala pentru pictură.

În acelaşi timp, la Parohia Cuviosul Daniil Sihastrul funcţionează săptămânal un atelier de creaţie tematică pentru copii, sub îndrumarea diaconiţei Maria Mîndru şi a altor voluntari. Copiii au expus, cu ocazia hramului, icoane pe sticlă reprezentându-l pe Sfântul Voievod Ştefan și alte icoane pictate pe hârtie. Ei au fost răsplătiţi de către părintele protoiereu, în numele parohiei, cu diplome şi cadouri.

(Articol realizat de Diacon Alexandru-Vlad Mîndru, slujitor la Parohia Cuviosul Daniil Sihastrul, sector IV, București)

Comentarii Facebook


Știri recente