Hramul paraclisului din cartierul ieşean Nicolina

Paraclisul „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare“ din cartierul ieşean Nicolina şi-a serbat sâmbătă, 17 ianuarie 2015, principalul hram. Programul liturgic dedicat acestui eveniment a început vineri seară cu slujba Vecerniei şi a continuat a doua zi cu Utrenia şi Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, informează Ziarul Lumina.

Ziua pomenirii Sfântului Cuvios Antonie cel Mare este cinstită într-un mod aparte de enoriaşii din cartierul Nicolina din Iaşi, dar şi de alţi credincioşi care au evlavie la acest sfânt. Într-o atmosferă de pace şi de rugăciune, în ajunul sărbătorii, în paraclisul parohiei a fost săvârşită slujba Vecerniei de către un sobor de preoţi, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, fiind părintele Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2. Aşa cum se obişnuieşte de mulţi ani, cântările de la strană, frumos interpretate de tinerii de la Teologie şi Conservator, precum şi rugăciunile slujitorilor sfintelor altare au completat imaginea oferită de lumina lumânărilor din sfântul locaş. Oamenii au avut astfel impresia că sunt prezenţi la o priveghere într-o mănăstire, cu toţii remarcând prezenţa unei candele ce arde necontenit în faţa tabloului ce îl reprezintă pe vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, de la naşterea căruia se împlinesc 100 de ani, pe 7 februarie 2015. Predica de la finalul Vecerniei unite cu Litia a fost adresată de părintele protopop Vilie Doroşincă, care a scos în evidenţă virtuţile Sfântului Cuvios Antonie. De asemenea, părintele protopop a apreciat lucrarea pastoral-misionară a părintelui paroh Ionel Roată, vicar emerit, care a reuşit, împreună cu părintele Ciprian Roată, slujitor la Paraclisul „Sfântul Antonie“, şi cu enoriaşii încredinţaţi spre păstorire, turnarea noii fundaţii a bisericii. În continuare, părintele Vilie a amintit şi de alte frumoase împliniri ale parohiei, exprimându-şi bucuria pentru că a slujit în paraclisul Sfântului Antonie. „Această parohie este un exemplu prin slujirea deasă, prin acţiunile sociale, prin implicarea deosebită a Consiliului parohial şi a Comitetului parohial“, a spus părintele Vilie Doroşincă, care a transmis apoi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan. Părintele paroh Ionel Roată a remarcat că sărbătoarea hramului este o zi de recunoştinţă şi de mulţumire pentru darurile pe care Dumnezeu le revarsă. La final, credincioşii au fost miruiţi, au primit litie şi câte un pachet cu alimente.

Fericirile, o reînnoire a lumii

În ziua hramului, la orele dimineţii, soborul slujitorilor, alături de enoriaşii parohiei, l-au întâmpinat pe Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan. A urmat Sfânta Liturghie, oficiată în paraclisul parohiei de Preasfinţia Sa, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte stareţi de la mai multe mănăstiri din judeţul Iaşi, răspunsurile la strană fiind oferite de maicile de la Mănăstirea „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ – Frumoasa din Iaşi. Zeci de credincioşi de toate vârstele au primit la momentul împărtăşirii Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos, în tot acest timp rugăciunile speciale fiind citite pe rând de credincioşii care s-au pregătit pentru cuminecătură. Părintele protopop Vilie Doroşincă a mulţumit Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul pentru „Liturghia înălţătoare“, pe care a săvârşit-o în paraclisul Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare“ din Iaşi. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a vorbit despre Fericiri, prezentând o definiţie a fericirii de la Părinţii filocalici. De asemenea, ierarhul a amintit că Mântuitorul, prin intermediul Fericirilor, ne descoperă o reînnoire a lumii, după cum spun Sfinţii Părinţi. Spre final, Preasfinţia Sa a transmis „arhiereştile binecuvântări ale Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan“, dorind tuturor „ani mulţi şi buni de la Dumnezeu“. Părintele paroh Ionel Roată a apreciat că, prin intermediul tălmăcirii Fericirilor de către Episcopul-vicar al Eparhiei Iaşilor, cei prezenţi au avut posibilitatea să înţeleagă câteva lucruri foarte importante. „În această zi (n.r. sâmbătă, 17 ianuarie) ne-am adunat cu toţii pentru a descoperi frumuseţea care se ascunde în sufletul celuilalt. În fiecare an, de Sfântul Antonie cel Mare, biserica noastră devine mănăstire pentru o zi, după cum spune Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul. În această zi, avem bucuria să primim în mijlocul nostru pe părinţii monahi şi pe maicile monahii, care răspund invitaţiei noastre“, a mărturisit părintele paroh Ionel Roată, care a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea hramului.

Comentarii Facebook


Știri recente