Hramul paraclisului de la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului

Vineri, 18 octombrie 2013, în ziua prăznuirii Sfântului Evanghelist Luca, paraclisul din incinta Centrului Eparhial și-a serbat ocrotitorul. Cu acest prilej Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu. În cadrul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe părintele diacon Cristian Porumb, după cum ne-a precizat Arhid. Adrian Onica.

Motivul pentru care a fost ales a fi Sfântul Evanghelist Luca drept octotitor al paraclisului Centrului Eparhial se datorează faptului că în data de 18 octombrie 2007, ziua prăznuirii sfântului, Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Bartolomeu Anania, a hotărât înființarea Episcopiei Sălajului.

Ulterior acestui moment, la 13 aprilie 2008, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost înscăunat ca primul episcop al Sălajului, la Catedrala Episcopală din Zalău, în prezența unui numeros sobor de arhieirei.

La început activitatea administrativă a angajaților Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului s-a desfășurat într-un spațiu pus la dispoziție de către Consiliul Județean Sălaj.

În 7 septembrie 2010, în prezența unei delegații a fundației filantropice „Diakonia” din Germania, condusă de domnul rector Hermann Schoenauer, s-a pus piatra de temelie pentru sediul eparhial. În toamna anului 2010 s-a organizat șantierul; la 22 septembrie s-a început turnarea fundațiilor; la 23 septembrie Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit rugăciuni de binecuvântare a începutului lucrărilor.

În 1 august 2012 s-au început lucrările la paraclisl, iar în 12 septembrie s-a sfințit piatra de temelie a acestuia de către Preasfințitul Părinte Petroniu.

La 18 octombrie, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a și a Preasfințitului Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat slujba de sfințire și a inaugurat parțial sediul Episcopiei Sălajului.

Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată în paraclisul episcopal la data de 30 ianuarie 2013, după înzestrarea acestuia cu toate obiectele liturgice necesare.

Paraclisul a fost târnosit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 14 septembrie 2013, cu prilejul vizitei Preafericirii Sale în Episcopia Sălajului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Prin săvârșirea Sfintei Liturghii de astăzi a fost prăznuit primul hram al paraclisului „Sfântul Evanghelist Luca”, după târnosirea acestuia.

Comentarii Facebook


Știri recente