Hramul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului și-a serbat astăzi, 12 iulie 2013, unul dintre cele trei hramuri și anume Icoana Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat credincioșilor motivul sărbătoririi Icoanei Maicii Domnului – Prodromița în ziua de 12 iulie: „La Muntele Athos s-a rânduit ca această slujbă și priveghere să se facă în ziua de 12 iulie, deși minunea la Iași s-a întâmplat în ziua de 28 iunie, în ajunul sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Însă, pentru că sărbătoarea Sfinților Apostoli avea deja priveghere, pentru a nu fi două zile cu priveghere ceea ce însemna o osteneală deosebită pentru călugării de la Muntele Athos, unde privegherile durează toată noaptea, s-a rânduit ca această slujbă, în cinstea Icoanei Maicii Domnului – Prodromița, să se facă în ziua de 12 iulie, adică în ajunul sărbătorii Sfântului Arhanghel Gavriil dată fiind importanța Sfântului Gavriil și relația lui cu Maica Domnului, mai ales în ceea ce privește momentul Bunei Vestiri”.

La inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a fost așezată spre închinare o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Prodromița de la Schitul românesc Prodrumu din Sfântul Munte Athos.

Copia Icoanei Maicii Domnului – Prodromița de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este o reproduce fidelă, în mărime naturală, a celei de la Sfântul Munte Athos, atât în ceea ce privește reprezentarea, cât și ferecătura ei, spre deosebire de alte copii ale acestei icoane. Astfel, după modelul original al icoanei Maicii Domnului – Prodromița, frecătura icoanei de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este din argint, aurită pe alocuri, iar coroanele Maicii Domnului și Mântuitorului Hristos sunt ornamentate cu pietre semiprețioase. Icoana a fost realiză în Grecia, în anul 2011 și a fost sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 24 octombrie 2011, la sfințirea Paraclisului, cu prilejul aducerii la București a Cinstitului cap al Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României (24-28 octombrie 2011).

Anul acesta, 2013, se împlinesc 150 de ani de la pictarea Icoanei Maicii Domnului – Prodromița, aflată la Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos.

Comentarii Facebook


Știri recente