Hramul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului

Luni, 02 mai 2016, Paraclisul Învierea Domnului al Catedralei Mântuirii Neamului îşi serbează hramul principal.

Hramul principal al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, Învierea Domnului, a fost fixat de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2011, la sfințirea Paraclisului.

În cuvântul de la sfințire Patriarhul României a arătat ca a ales acest hram ca o reparație morală sau „o lumină de Înviere” pentru bisericile omorâte prin dărâmare sau răstignite prin translare şi mutilare, de către regimul comunist ateu, pentru a face loc construcției Casei Poporului.

În prezent, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, între credincioșii care vin aici frecvent, sunt şi foști locuitori ai acestei zone, fostul cartier Uranus, oameni care s-au născut, au copilărit şi au trăit în aceste locuri, care au frecventat sau au fost botezați în bisericile demolate din această zonă. Ei vin acum aici cu dorul pentru locurile dragi lor şi mărturisesc faptul ca atunci când a fost demolat cartierul, în anul 1984, a fost un dezastru total, un fel de Hiroshima, așa au perceput locuitorii acestei zone ce s-a întâmplat atunci în fostul cartier Uranus, unde s-a ras totul şi construcțiile şi amintirile dragi şi sfinte.

Mai exact, în această zonă, odată cu străzile şi locuinţele au fost demolate trei biserici (Alba Postăvari – dărâmată în 18 martie 1984, în duminica a 2-a din Postul Sf. Paşti), biserica Spira Veche – dărâmată în 27 aprilie 1984, la 3 zile după Sf. Paști, în ziua Izvorului Tămăduirii, iar a treia biserică, biserica cu hramul Izvorul Tămăduirii, demolată în 4-6 august 1984). Alte două biserici au fost translate şi astfel salvate. De fapt acestea erau două mănăstiri mari (Schitul Maicilor şi Mihai Vodă), care aveau cetate, ziduri împrejmuitoare, turnuri clopotniță, chilii pentru monahi şi clădiri anexe. Toate acestea au fost dărâmate şi s-au salvat prin translare doar bisericile şi turnul de la Mihai Vodă. Aceste biserici erau considerate chiar și în perioada comunistă unele dintre cele mai prețioase monumente ale Bucureștiului, reprezentative pentru arhitectura românească a secolului al XVI-lea, însă acest fapt nu a contat în hotărârea demolării lor.

Paraclisul CMN a fost construit în anul 2011, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe amplasamentul Catedralei Mântuirii Neamului. În acest Paraclis se înălţă zilnic rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu, pentru ajutor în buna desfăşurare a lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, pentru ziditorii şi lucrătorii care muncesc pe şantier, dar şi pentru ctitorii şi donatorii care contribuie la înălţarea acesteia.

Programul slujbei hramului de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului începe dimineaţă, la 08.30 cu slujba Utreniei Învierii, şi continuă apoi, la 09.30 cu Sf. Liturghie şi cuvântul de învăţătură al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

 

 

Arhim. Paisie Teodorescu

Vicar patriarhal

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente