Hramul paraclisului Catedralei din Focşani

Paraclisul Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Focşani şi-a sărbătorit, marţi, 14 octombrie 2014, hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, după cum ne-a transmis Dragoș Olteanu. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic misionar al Eparhiei.

La final, s-a săvârşit şi un parastas pentru ctitorii şi binefăcătorii sfântului locaş trecuţi la cele veşnice.

„Ne-am adunat cu toţii în această bisericuţă ca să aducem prinos de recunoştinţă pentru binefacerile pe care Dumnezeu le-a revărsat asupra poporului român şi prin mijlocirile Sfintei Cuvioase Parascheva, cunoscută ca fiind ocrotitoarea Moldovei prin excelenţă, dar chiar a întregului popor român şi bineînţeles a comunităţilor de credincioşi care se îmbisericesc în sfintele locaşuri înălţate întru cinstea Cuvioasei. Este o zi de mare sărbătoare, îndeosebi la poporul român, mai puţin la alte popoare ortodoxe, din nefericire. O cinstesc şi ceilalţi creştini ortodocşi din Serbia, Bulgaria, Grecia, Rusia, însă nimeni nu i-a adus atâta cinstire şi nu i-a arătat atâta evlavie Sfintei Parascheva, precum poporul român“, a precizat Înaltpreasfinţia Sa, în cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi la slujbă.

Zidirea catedralei a început în anul 2002. Tot în această perioadă a fost ridicat un paraclis din lemn, unde se oficiază slujbele religioase până la finalizarea lucrărilor de construire a locaşului de cult.

Viitoarea catedrală a Focşaniului va adăposti un veşmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost dăruit parohiei în anul 2007, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la vremea aceea Întâistătător al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente