Hramul Mănăstirii Vodița

Chemarea tainică a credinței unește sufletele credincioșilor în rugăciune la hramul Mănăstirii Vodița, de marți, 17 ianuarie 2012.

Străvechea vatră monahală îmbracă veșminte de sărbătoare, prăznuindu-și ocrotitorul spiritual.

Slujba va fi oficiată de părintele stareț, protos. Ioanichie Nicolăescu, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, după cum a precizat Cătălin Cernătescu.

Sfântul așezământ monahal este un important monument istoric și de arhitectură din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar. Manăstirea Vodița este o mănăstire de călugări întemeiată între anii 1364-1370 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tării Românești, Vlaicu-Vodă.

A fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500 și de Cornea Brăiloiu în 1689, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718.

Mănăstirea Vodița a fost reînființată în anul 1990, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale și a fost construit un corp de chilii pentru desfășurarea vieții de obște.

La această mănăstire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Țara Românească.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…