Hramul Mănăstirii Vasiova din Caraș-Severin

Mănăstirea Vasiova din județul Caraș-Severin și-a sărbătorit ieri, 20 iulie, hramul, cu prilejul prăznuirii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. Cu această ocazie, au fost aduse, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, de la Mănăstirea Bistrița, de către o delegație condusă de Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Sărbătoarea duhovnicească a debutat marți seara prin oficierea slujbei Vecerniei unite cu Litia de către un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod, din care au făcut parte Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, și Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Cuvântul de învățătură din ajunul praznicului a fost rostit de PS Visarion, care a vorbit celor prezenți despre însemnătatea activității Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, care a reprezentat, cu 850 de ani înainte de venirea Mântuitorului, un reper de viață spirituală, drept care trupul său nu a cunoscut putreziciunea, ci s-a înălțat la cer.

Totodată, PS Emilian Lovișteanul a conturat pentru credincioși aspecte din viața Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, arătând că trupul său nestricat a devenit făcător de minuni pentru cei care se închină înaintea sa cu frică de Dumnezeu și cu dragoste. În încheiere, Preasfințitul Episcop Lucian al Caransebeșului a mulțumit ierarhilor prezenți pentru dragostea și jertfa prin care s-au făcut părtași la sărbătoarea mănăstirii și a Eparhiei Caransebeșului.

Programul liturgic a continuat prin oficierea slujbei Utreniei, a Acatistului Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, iar la miezul nopții, un sobor de preoți a oficiat Sfânta Liturghie. Pe parcursul nopții, moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul au rămas în incinta mănăstirii, iar miercuri dimineața acestea au fost mutate la Catedrala episcopală din Caransebeș spre închinare. De altfel, este pentru prima dată când moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul se află în mijlocul credincioșilor bănățeni.

Miercuri, 20 iulie, au fost oficiate Slujba de sfințire a apei precum și Taina Sfântului Maslu, apoi un numeros sobor de preoți și diaconi a oficiat, în paraclisul de vară din incinta mănăstirii, Sfânta Liturghie, la care au luat parte numeroși credincioși și credincioase. Ca în fiecare an, curtea mănăstirii s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru sutele de credincioși și pelerini care au venit din localitățile învecinate și de la distanțe mai mari pentru a sărbători hramul Mănăstirii Vasiova.

‘Am simțit puterea comuniunii sfinților’

Protosinghelul Casian Rușeț, secretar eparhial al Episcopiei Caransebeșului, a precizat în cuvântul său de învățătură că ‘puterea și duhul lui Ilie, care ocrotesc această sfântă mănăstire, ne-au răcorit și în acest an cu adiere de vânt lin în care L-am simțit pe Dumnezeu, de această dată la Sfânta Liturghie din ziua hramului mănăstiresc. Mărturisim așadar că Dumnezeu se revelează și astăzi în Sfânta Taină a Împărtășaniei, asemenea adierii de vânt lin care de această dată nu ne răcorește doar trupul, ci și duhul, arătând astfel desăvârșirea Legii celei noi. În acest an am simțit puterea comuniunii sfinților, ținând seama că, prin binecuvântarea Bisericii, doi sfinți s-au întâlnit în tinda mănăstirii, întrucât moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița au binecuvântat Banatul Montan. În aceeași comuniune și noi, astăzi, am săvârșit Sfânta Liturghie, aducând și rugăciunea Părintelui Episcop Lucian al Caransebeșului, care ne-a delegat pentru a transmite binecuvântarea Preasfinției Sale.’

În prezent, Mănăstirea Vasiova este îndrumată de monahia Varvara Sântiuan, care împreună cu duhovnicul Ion Petrică și cu cele douăsprezece viețuitoare se ostenesc cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură și croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate și duhovnicie în Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente