Hramul mănăstirii timișene Dobrești

În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, la 14 octombrie 2012, Mănăstirea Dobrești din Arhiepiscopia Timișoarei își va serba hramul principal. Cu acest prilej, potrivit Ziarul Lumina, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, împreună cu Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, și Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Credincioși din întreg Banatul sunt așteptați la hramul mănăstirii de la Dobrești, județul Timiș, pentru a lua parte la slujbele religioase prilejuite de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei și a întregii țări.

‘Programul religios va debuta în ajunul praznicului, de la ora 19:00, cu Vecernia cu Litie, urmată de Utrenie. Apoi, duminică de la ora 8:30, va fi oficiată Sfințirea mică a apei, iar de la 9:00, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. În continuare, de la 10:00, va fi oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, și Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi de la mănăstirile și parohiile învecinate’, ne-a informat protos. Matei Buliga, starețul Mănăstirii Dobrești.

Mănăstirea Dobrești, ctitorie patriarhală

Mănăstirea Dobrești s-a înființat la 9 iulie 2003, la inițiativa și stăruința Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, originar din Dobrești. Așezământul monahal se află pe o culme de deal la marginea localității, în partea de sud-vest și are o suprafață de 4,67 ha. Piatra de temelie a bisericii care se construiește a fost așezată la 23 octombrie 2005. Până la 1 iulie 2008 s-au făcut eforturi pentru finalizarea proiectului și pentru obținerea autorizațiilor necesare începerii construcțiilor. De la punerea pietrei de temelie până în prezent, lucrările de construcție demarate la noul lăcaș de cult au avansat încurajator, la ora actuală fiind executate lucrări la structura lemnoasă a acoperișului. Din încredințarea Preafericitului Părinte Daniel, Mănăstirea Dobrești are ca ocrotitori pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Credincioșii care doresc să participe la hramul Mănăstirii Dobrești pot ajunge aici pe traseul: E70 Timișoara – Lugoj, Coștei – DL 85 Balinț – Bara – dreapta spre Lăpușnic – Dobrești. De asemenea, pelerinii pot ajunge la sărbătoarea Sfintei Parascheva din Dobrești și pe DN 68A Făget – Lugoj, Mănăștur, – DJ 609B, Cladova – Ohaba Lungă – Dobrești.

Comentarii Facebook


Știri recente