Hramul Mănăstirii Saon, Tulcea

Mănăstirea Saon, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, din județul Tulcea s-a aflat zilele acestea în sărbătoare. În duminica a XIX după Rusalii Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează episcopiatulcii.ro.

Mănăstirea Saon a fost înființată în 1846 ca paraclis metoc de călugării plecați de la Mănăstirea Celic – Dere care au ridicat din chirpici un Paraclis și câteva chilii. Din anul 1881, prin strămutarea la Saon a celorlalți călugări de la Celicul de Jos de către Episcopul Iosif Gheorghian, schitul Saon devine de sine stătător. În același an, călugării de la Saon au ridicat din chirpici și lemn o biserică cu hramul ‘Înălțarea Domnului’ și două corpuri de chilii, din care până azi a rămas cel din dreapta Paraclisului. În timpul starețului Filimon (1889 – 1905), schitul a fost distrus de un incendiu, doar biserica ramânând neatinsă de flăcări.

În anul 1909, Episcopul Nifon Niculescu trece temporar schitul sub administrarea Mănăstirii Cocoș. La 1 septembrie 1909, Episcopul Nifon pune temelia bisericii noi cu hramul ‘Acoperamântul Maicii Domnului’ zidită din cărămidă și piatră, cu trei turle.

În 1916 mănăstirea redevine de sine stătător, iar în 1930 se transformă în mănăstire de maici. Primul război mondial și cutremurul din 1940, când turlele s-au prăbușit, au întrerupt lucrările de construcție. După anul 1956, în timpul Preasfințitul. Episcop Chesarie Păunescu s-au reconstruit turlele și a fost executată pictura bisericească. În anul 1959 a fost săvârșită slujba de sfințire, lăcașul fiind redat cultului. În același an, mănăstirea este desființată de regimul comunist, bunurile fiind trecute sub administrația Episcopiei Dunării de Jos Galați, pentru că în 1972 să se înființeze ca metoc al Arhiepiscopiei Tomisului și Dunării de Jos Galați. Prin grija Înaltpreasfințitului Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului, redevine mănăstire de sine stătătoare în anul 1990.

Comentarii Facebook


Știri recente