Hramul Mănăstirii Nicula

Ca în fiecare an, în perioada premergătoare sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, Mănăstirea Nicula se pregătește să își întâmpine pelerinii, aici desfășurându-se, în perioada 13-15 august, poate cel mai mare pelerinaj din țară, la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Slujbele speciale vor începe și de această dată cu câteva zile înainte de marele praznic, astfel vineri, 12 august, de la ora 7.00, se va oficia Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, urmat de Ceasurile III și VI, apoi Sfânta Liturghie. După-amiază, de la ora 17.00, se vor sluji Ceasul IX, Vecernia, Utrenia și Ceasul I, iar la ora 22.00 va începe Taina Sfântului Maslu și Molitfele Sfântului Ioan Gură de Aur, la finalul cărora va rosti un cuvânt de învățătură pr. arhim. Teofil Roman, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

După cum ne informează Radio Renașterea, sâmbătă, programul liturgic de dimineață va fi același, la finalul Sfintei Liturghii adresând cuvântul de învățătură părintele arhim. Andrei Coroian, starețul Mănăstirii Nicula. De la ora 15.00 se va săvârși Taina Sfântului Maslu, după care va predica părintele protopop Ioan Morar, iar începând cu ora 18.00 va avea loc slujba Privegherii. Va rosti un cuvânt de învățătură pr. prof. dr. Ioan Chirilă, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În ajunul praznicului, duminică, 14 august, la ora 8.30 se va sluji Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, urmat de Ceasurile III și VI, iar la 10.00 va începe Sfânta Liturghie, la finalul căreia va predica pr. arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din eparhie. Taina Sfântului Maslu se va săvârși de la ora 15.00, rostind la final un cuvânt părintele Aurel Mureșan, protopop de Gherla.

În jurul orei 17.00 se va face primirea ierarhilor, anul acesta vor participa la slujbele hramului Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Preasfințitul Lucian Mic, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Ambrozie Meleacă, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Gurie Gorjeanul, Episcopul Devei și Hunedoarei și Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Soborul de ierarhi va oficia duminică seara, de la ora 18.00, Vecernia cu Litie, la final va predica Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului. La ora 21.30, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserica mănăstirii și așezată pe altarul de vară, unde se va oficia, de la ora 22.00, Utrenia și Prohodul Maicii Domnului, apoi Molitfele Sfântului Vasile cel Mare. Va adresa un cuvânt de învățătură Preasfințitul Lucian Mic, Episcopul Caransebeșului.

Luni, 15 august, în ziua hramului, Sfânta Liturghie arhierească va fi oficiată de cei cinci ierarhi, începând cu ora 9.00, cuvântul de învățătură fiind adresat de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Comentarii Facebook


Știri recente