Hramul Mănăstirii Hodoș-Bodrog

Încă din ajunul praznicului, sute de credincioși din toată cuprinsul Banatului și a Câmpiei arădene, precum și a celor două țări din vecinătate, Ungaria și Serbia, și-au îndreptat pașii spre străvechea Mănăstire Hodoș-Bodrog, pentru a se ruga la icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu punctul, continuând o tradiție sacră a înaintașilor lor. Aici, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, potrivit obiceiului îndătinat, a fost întâmpinat de obștea monahală, în frunte cu Preacuviosul Arhimandrit Nestor Iovan, starețul mănăstirii și de sutele de pelerini. La paraclisul de vară, înconjurat de soborul de slujitori, chiriarhul a oficiat slujba de Priveghere, potrivit eparhiaaradului.ro.

După aceasta, miile de credincioși au pornit la Procesiunea „Drumul Crucii’, care se face de decenii întregi, din evlavia credincioșilor care veneau la Sfânta Mănăstire în aceste zile de hram și care doreau să-și intensifice osteneala și jertfa lor închinată Maicii Domnului, an de an. Pe „Drumul Crucii” au rostit bogate cuvinte de învățătură și zidire sufletească părintele Teofan Mada, vicar-administrativ, părintele Teodor Vid, consilier administrativ-bisericesc și părintele Iustin Popovici, consilier cultural ai Arhiepiscopiei Aradului, viețuitori ai acestei mănăstiri. Slujbele sfinte s-au desfășurat pe tot parcursul nopții, săvârșindu-se slujba Prohodului Maicii Domnului, Taina Sfântului Maslu, Sfânta Liturghie, acatiste și alte rugăciuni închinate Maicii Domnului.

În noapte, ÎPS Timotei a participat la slujba Prohodului Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală din Arad.

În ziua praznicului, ÎPS Arhiepiscop Timotei a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Hodoș-Bodrog înconjurat de un ales sobor, din care a făcut parte și părintele Ioan Tulcan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, precum și alți slujitori din împrejurimi.

În cuvintele de învățătură rostite în cadrul sfintelor slujbe, în temeiul citirilor biblice ale slujbelor praznicului: paremii, apostole, evanghelii, chiriarhul a arătat prin cuvinte alese importanța cultului Maicii Domnului în Biserică și în viața credincioșilor. Totodată, chiriarhul a amintit și faptul că ne aflăm în ajunul pomenirii Sfinților brâncoveni, care au fost martirizați în această zi de praznic, la anul 1714 și care sunt pomeniți într-un mod deosebit pe tot parcursul acestui an omagial.

Numeroși credincioși s-au spovedit și împărtășit cu Trupul și Sângele lui Hristos.

După Sfânta Liturghie toți credincioșii au participat la o agapă oferită în trapeza mănăstirii .

Părintele stareț arhim. Nestor Iovan a mulțumit chiriahului pentru toată purtarea de grijă care o arată față de obștea sfintei mănăstiri și pentru faptul că în fiecare an poposește în mijlocul obștii și a pelerinilor veniți în număr atât de mare la acest praznic.

Adormirea Maicii Domnului a fost prăznuită în toate bisericile și mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului într-o atmosferă de intensă spiritualitate, multe dintre locașurile de cult din cuprinsul eparhiei purtând hramul praznicului.

Comentarii Facebook


Știri recente