Hramul Mănăstirii Dobreşti din judeţul Timiş

Astăzi, 2 iulie, la Mănăstirea Dobreşti din judeţul Timiş, ctitorie a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc sărbătorirea celui de-al treilea hram, „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare”. Cu acest prilej, în mijlocul obştii monahale s-a aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului.

Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit pentru prima dată Sfânta Liturghie la această mănăstire de la întronizarea ca Mitropolit al Banatului, slujba fiind oficiată la subsolul noii biserici a lăcaşului monahal. De asemenea, au participat la evenimentele dedicate hramului Mănăstirii Dobreşti şi clerici de la Centrul Eparhial, protopopi, stareţi, preoţi şi diaconi de la mănăstirile şi parohiile din împrejurimi.

La finalul slujbei, au fost binecuvântate prinoase, aduse de obştea monahală întru pomenirea părinţilor Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Stela şi Alexie.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral„Theophoros” al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, care a evocat cu multă căldură credincioşilor prezenţi viaţa şi lucrarea Sfântului Ştefan cel Mare în susţinerea Bisericii lui Hristos din Moldova, Ţara Românească şi Transilvania, precum şi din spaţiul balcanic. Cu ocazia celui de al treilea hram al acestei mănăstiri, au participat membrii Asociaţiei moldovenilor din Banat „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, care şi-au adus aportul la buna desfăşurare a acestei sărbători.

Ziua de astăzi, pentru obştea Mănăstirii Dobreşti, dar şi pentru credincioşii din sat şi din localităţile învecinate, a fost prilej de înălţare sufletească, de bucurie a întâlnirii cu Sfântul Ştefan cel Mare în rugăciuni şi cântări.

Aşezământul monahal din Dobreşti, comuna Bara, a luat fiinţă la data de 9 iulie 2003, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi la iniţiativa şi stăruinţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei), originar din această localitate bănăţeană.

Lucrările de construcţie desfăşurate la noua vatră monahală avansează, fiind demarate lucrări la biserica mănăstirii şi la noul corp de chilii pentru obşte şi pelerini. Mănăstirea Dobreşti are drept ocrotitori pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul şi Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente