Hramul Mănăstirii de la Cheile Turzii

Mănăstirea „Schimbarea la Față” – Cheile Turzii, din localitatea clujeană Petreștii de Sus, unul dintre cele mai importante așezăminte monahale din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte din membrii Grupului psaltic ‘Tronos’ al Catedralei Patriarhale, informează TRINITAS TV.

‘În Evul Mediu, în acesta loc minunat, își desfășura misiunea o mănăstire ortodoxă puternică. Din nefericire, vitregia vremurilor au făcut-o praf și pulbere. Pe vremea lui Mihai Viteazul ea încă mai exista și se crede că atunci când el a fost ucis mișelește pe Câmpul Turzii, călugării de aici au coborât ca să facă slujbele necesare. După ce Dumnezeu a dat libertatea mănăstirea a renăscut din cenușa ei. Părintele stareț Teofil cu mica lui obște ctitorește biserică frumoasă, chilii și toate cele trebuincioase unui loc de reculegere, rugăciune și închinăciune’, a spus ÎPS Părinte Andrei.

Mănăstirea de călugări de la Petreștii de Sus este una dintre cele mai vechi așezări monahale din Transilvania. Datează din secolul al XIII-lea și a fost mult timp un centru de cultură, destinat educării copiilor și tinerilor din zonă. A fost distrusă însă în timpul Revoluției de la 1848. În 1997, au început lucrările de refacere a mănăstirii, pe un teren pus la dispoziție de primărie. În prezent, în cadrul așezământului există un paraclis, biserica mare aflată în construcție, un corp de chilii și anexe.

Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul au fost aduse spre închinare, încă de sâmbătă, programul liturgic fiind, în aceste zile, unul special.

Comentarii Facebook


Știri recente