Hramul Mănăstirii Bistrița

Și anul acesta, cu prilejul sărbătoririi hramului, Mănăstirea Bistrița din județul Neamț a adunat credincioși din toată Moldova, veniți să se roage și să mulțumească Maicii Domnului pentru binefacerile primite de-a lungul timpului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan și de IPS Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor două Americi, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi, în frunte cu arhim. Luca Diaconu, starețul Mănăstirii Bistrița și exarh al zonei Neamț, potrivit mmb.ro Cu prilejul marii sărbători, icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana, ce datează din anul 1401, a fost scoasă din incinta locașului de cult și a fost așezată în curtea mănăstirii, spre închinare, pe toată durata slujbei. La Liturghia arhierească, la care au participat și oficialități locale, răspunsurile la strană au fost date de o parte dintre membrii Corului „Byzantion” din Iași. Înainte de Sfânta Liturghie a avut loc slujba de binecuvântare a unei fântâni de apă și a unui lumânărar, recent restaurate și construite, care se află în incinta mănăstirii.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii din cadrul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor două Americi, a explicat semnificația praznicului, făcând referire la icoana Adormirii Maicii Domnului: „Dacă privim cu atenție icoana Adormirii Maicii Domnului, putem înțelege mai bine minunea descrisă de slujba Prohodului. Vedem pe Maica Domnului întinsă pe catafalc, înconjurată de Sfinții Apostoli și de ierarhii Bisericii, care îi cântă imn de laudă. Toate privirile sunt îndreptate către trupul Maicii Domnului, dar în mijlocul icoanei Îl vedem pe Însuși Mântuitorul Iisus Hristos primind în brațe sufletul Maicii Sale. Această reprezentare a Mântuitorului Hristos în centrul icoanei Adormirii Maicii Domnului ne descoperă „taina cea de pe urmă”, de care ne vorbesc cântările acestui mare praznic. Fiul Fecioarei primește în brațele Sale sufletul celei care I-a dat viață omenească, descoperind iubirea Sa de fiu către Maica Sa, care, la rându-i, L-a purtat în brațe. Pe iconostasul oricărei biserici putem vedea în partea stângă icoana Maicii Domnului cu Pruncul în brațe. Este icoana care o prezintă pe Maica Domnului cum Îi poartă de grijă Fiului; pe brațul stâng Îl poartă, iar cu mâna dreaptă ni-L prezintă nouă tuturor, ca Mântuitor al lumii. În această icoană se descoperă dragostea Maicii față de Fiu, grija ei față de Mântuitorul lumii, pe care ni L-a oferit prin rânduiala lui Dumnezeu. Așadar, în icoana Adormirii Maicii Domnului găsim dragostea Fiului ca răspuns la dragostea Maicii și, totodată, dragostea lui Dumnezeu față de creatura Sa”.

În cadrul Sfintei Liturghii dedicate hramului, au avut loc și 2 hirotonii: monahul Vasile, viețuitor al Mănăstirii Bistrița, a fost hirotonit în diacon, iar diaconul Andrei-Vlad Chiriac a fost preoțit pe seama parohiei Tăutești, Protopopiatul Iași 1.

La finalul Liturghiei, arhim. Luca Diaconu, starețul Mănăstirii Bistrița, a mulțumit tuturor celor prezenți, subliniind cât de cinstită este Maica Domnului de poporul român: „Cultul Maicii Domnului s-a dezvoltat uimitor. O dovadă în acest sens este și faptul că în timpul lui Petru Rareș, în anul 1534, fiind în mare necaz poporul moldovean, la toate bisericile și mănăstirile s-a așezat ca ocrotitoare Maica Domnului. Fără excepție, pe toată durata acelui an, locașurile de cult au avut-o drept ocrotitoare pe Maica Domnului”. De asemenea, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a menționat faptul că sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este cea mai importantă dintre praznicele mariologice: „Cred că această zi este data în care, cu cea mai mare intensitate, credincioșii, în duhul și în sufletul lor, îngenunchează înaintea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, recunoscând-o pe ea mamă după trup a Dumnezeului Celui Viu, mamă a neamului creștinesc, inimă a Bisericii creștine și solitoare către Dumnezeu pentru noi păcătoșii”.

În continuare, în glasul clopotelor și al toacei, a avut loc procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana în jurul Bisericii cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Izvorul Tămăduirii”. Sărbătoarea mănăstirii nemțene s-a încheiat cu o agapă la care au fost invitați toți cei prezenți.

Joi, 14 august, IPS Mitropolit Teofan a participat la slujba Prohodului Maicii Domnului la Mănăstirea Piatra Sfântă – Tărâța, din județul Iași.

Scurt istoric

Începuturile Mănăstirii Bistrița din județul Neamț datează de la sfârșitul secolului al XIV-lea, din timpul voievodului Petru Mușat, când s-a ridicat o bisericuță de lemn prin grija ieromonahului Pafnutie. În anul 1402, pe locul bisericii de lemn, voievodul Alexandru cel Bun a ridicat o biserică din piatră. Prima atestare documentară a Mănăstirii Bistrița datează din 1407, atunci când Alexandru cel Bun emite un act de danie prin care a înzestrat Mănăstirea Bistrița cu câteva sate și moșii. În anul 1418 a fost înmormântată aici doamna Ana Neacșa, iar alături de ea, în anul 1432, a fost îngropat însuși ctitorul mănăstirii, voievodul Alexandru cel Bun.

Comentarii Facebook


Știri recente