Hramul Mănăstirii Almăj-Putna

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a participat la sărbătorirea hramului Mănăstirii Almăj-Putna, la Praznicul „Schimbării la Față” a Domnului nostru Iisus Hristos. Cu acest prilej a oficiat, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie arhierească în altarul de vară al mănăstirii, după cum ne informează episcopiacaransebesului.ro.

Ca în fiecare an, și anul acesta curtea mănăstirii s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru sute de credincioși, care au venit în număr foarte mare pentru a participa și a se ruga împreună cu obștea mănăstirii la acest important eveniment din viața acesteia.

La Sfânta Liturghie au participat autorități locale, copii și tineri, precum numeroși credincioși și credincioase, foarte mulți dintre aceștia împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Bucuria duhovnicească a fost mare pentru obștea mănăstirii, pentru că anul acesta foarte mulți credincioși s-au apropriat cu frică și cu dragoste de Sfintele Taine, înțelegând pe deplin această perioadă de pocăință și umilință în care ne aflăm, Postul Adormirii Maicii Domnului. Răspunsurile liturgice, la Sfânta Liturghie, au fost date corurile Parohiei Bozovici și cel al Parohiei Lăpușnicul Mare, din Protopopiatul Băile Herculane.

În cuvântul său de învățătură, Chiriarhul a precizat: „Se cuvine, întâi de toate, să ne închinăm Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, Treimii celei de o ființă și nedespărțită, Treime care s-a arătat pe muntele Taborului, căci pe muntele Taborului s-a arătat Preasfânta Treime, Dumnezeu Fiul care se schimbă la față, Dumnezeu Tatăl care adeverește: Acesta este Fiul Meu Cel iubit întru care am binevoit, pe Acesta să-L ascultați, iar Duhul Sfânt, nu ca la Iordan în chip de porumbel, ci în chipul luminii necreate a dumnezeirii, Duhul Sfânt care s-a pogorât pe Tabor și L-a învăluit pe Dumnezeu Fiul, care este de o ființă cu Tatăl și cu Duhul Sfânt. Iată, Preasfânta Treime prezentă iarăși pentru a noastră mântuire pe muntele Taborului. Avem astăzi, iubiți credincioși și credincioase, Praznicul arătării Domnului, epifania sau teofania, nu botezul, ci o altă arătare a Domnului, nu în repejunile Iordanului, ci pe înălțimea Taborului acolo unde Domnul Iisus Hristos a voit să se ducă, în singurătate să se roage, și acolo pe Tabor să se schimbe la față, arătând ucenicilor iubiți că El este raza Tatălui, El este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, El este de o ființă cu Tatăl și cu Duhul Sfânt. De aceea, Iisus Hristos s-a urcat pe muntele Taborului, ca să arate ucenicilor Săi, Petru, Iacov și Ioan, dumnezeirea Sa. Așadar, se cuvine în primul rând, iubiți frați și surori, să ne închinăm Preasfintei Treimi care iarăși și iarăși s-a arătat pe Tabor, în vremea aceea, și s-a arătat și aici, în vremea aceasta, la Sfânta Liturghie când noi toți am binecuvântat Împărăția Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh”.

Părintele Constantin Timiș, exarhul mănăstirilor din Episcopia Caransebeșului a mărturisit: „Praznicul de astăzi, al Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, ne oferă alese bucurii duhovnicești, bucurii care nu sunt altceva decât popasuri ale sufletului în căutarea Împărăției lui Dumnezeu și trebuie să spunem și noi, împreună cu Sfântul Apostol Petru: bine ne este nouă să fim astăzi aici, în acest loc binecuvântat, loc în care sufletul nostru devine o corabie unde se sălășluiește Sfânta Treime”.

În încheiere, la momentul potrivit, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a binecuvântat prinoasele și poamele, potrivit tradiției bisericii noastre, iar la finalul Sfintei Liturghii a miruit credincioșii, a împărțit anaforă și iconițe cu Praznicul „Schimbării la Față” a Mântuitorului Iisus Hristos, apoi a participat la agapa frățească oferită de obștea mănăstirii cu prilejul acestui fericit eveniment.

Comentarii Facebook


Știri recente