Hramul Mănăstirii Almăj Putna

Situată în frumoasa Vale a Almăjului, mănăstirea Almăj Putna din Episcopia Caransebeșului găzduiește o oază de liniște și duhovnicie pentru creduincioșii din această zonă. În fiecare an la praznicul „Schimbării la Față” a Mântuitorului Iisus Hristos sute de credincioși trec pragul acestei mănăstiri pentru a lua parte la rugăciunile și slujbele care se oficiază aici cu prilejul hramului.

Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată, în altarul de vară, din încredințarea Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, de arhimandritul Constantin Timiș vicar-administrativ al Episcopiei Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți, după cum ne-a transmis Darius Herea. La momentul cuvenit părintele vicar a rostit un bogat cuvânt de învățătură în care a explicat credincioșilor prezenți semnificația praznicului Schimbării la Față a Domnului. De asemenea a fost rostită rugăciunea de binecuvântare a rodului viei, după cum este obiceiul în fiecare an la acest praznic. La slujbă au participat autorități locale precum și un număr impresionant de credincioși.

Mănăstirea Almăj-Putna a luat ființă la începutul lunii martie 1996 când ieromonahul Sava Gana împreună cu alți călugări au preluat administrarea schitului. Prin osteneala călugărilor și contribuția oamenilor de bine s-a concretizat construcția unui paraclis de vară, a corpului de chilii, a paraclisului de iarnă și a unui sector agro-zootehnic pe un teren aflat în apropierea schitului. În anul 1999 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ridicat schitul cu hramul „Schimbarea la față a Mântuitorului Iisus Hristos” la rang de mănăstire.

Actualmente obștea monahală condusă de părintele protosinghel Andrei Radu întreprind pe mai departe lucrări de amenajare a corpului de chilii, fiind deopotrivă un loc de viață duhovnicească, de întărire în dreapta credință și mulțumire sufletească pentru credincioșii care calcă pragul acestei mănăstiri.

Comentarii Facebook


Știri recente