Hramul de la Muzeul eparhial din Galați s-a încheiat cu un recital de pian

Capela Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos și-a serbat hramul sâmbătă, de Întâmpinarea Domnului.

În acest context, duminică, 3 februarie 2019, Arhiepiscopul Casian a oficiat Sfânta Liturghie în lăcașul de cult, apoi a participat la recitalul „Pian la șase mâini” în Salonul Principal al muzeului.

Recitalul „Pian la șase mâini”, susținut de ansamblul „Trio Equilibrium” din București, a reprezentat și inaugurarea unui pian achiziționat recent pentru Muzeul eparhial.

Tot în cadrul programului artistic, baritonul Alin Munteanu a interpretat pentru publicul gălățean piese clasice din repertoriul național și internațional.

Au fost prezenți alături de clerici și credincioși oficialități, oameni de cultură, profesori, conducători ai unor instituţii muzeale din municipiul Galați.

Tot duminică, la finalul slujbei, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat o slujbă de pomenire pentru Episcopul Partenie Clinceni și pentru artistul plastic gălăţean Sergiu Dumitrescu.

Pomenirea Episcopului Partenie Clinceni. ©Arhiepiscopia Dunării de Jos

Episcopul Partenie a fost cel care a inițiat și coordonat construirea vechiului Palat Episcopal în care se află Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

Mai multe detalii și fotografii de la eveniment puteți consulta pe site-ul oficial al Eparhiei.

Palatul Episcopal din Galați

Palatul a fost inaugurat, în data de 8 septembrie 1901, prin sfinţirea Capelei cu hramul „Întâmpinarea Domnului”, funcționând ca Reşedinţă Chiriarhală şi sediu administrativ-bisericesc.

În perioada 1963-2012, destinaţia Palatului Episcopal a fost schimbată, acesta găzduind, până în luna septembrie 2012 Muzeul de Artă Vizuală. În anul 2004 a fost retrocedat proprietarului de drept.

Prin programul european „Consolidarea, reabilitarea şi modernizarea Palatului episcopal”, între anii 2012-2014 s-au executat ample lucrări de retemeluire, restaurare şi, apoi, ctitorire a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, iniţiat de Chiriarh în anul 2007.

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. ©Arhiepiscopia Dunării de Jos

Capela „Întâmpinarea Domnului” a fost complet restaurată prin crearea spaţiului boltit, pictare în tehnica fresco, pardosire cu marmură de Carrara, înzestrare cu vitralii şi obiecte liturgice din argint.

Slujba de sfinţire a Capelei a fost oficiată în data de 27 noiembrie 2014, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente