Hramul Catedralei: Trinitas TV lansează două documentare

Filmele Patriarhul Nicodim Munteanu și Patriarhul Iustin Moisescu, realizate de Trinitas TV, vor fi lansate luni în cadrul ședinței solemne a Sfântului Sinod prilejuită de hramul Catedralei Patriarhale.

Cele două filme documentare prezintă viața și activitatea celor doi patriarhi, cât și evenimentele istorice importante care au marcat secolul al XX-lea.

Filmele adună laolaltă clerici, academicieni, istorici și cercetători, prezentând filmări de arhivă și fotografii de epocă care ilustrează evenimentele tratate în cele două documentare realizate de Răzvan Clipici.

„Pentru realizarea acestor filme am desfășurat o muncă laborioasă de cercetare și identificare a materialelor de arhivă documentară, fotografică și cinematografică.  Aceste documentare prezintă publicului larg filmări și fotografii inedite din viața și activitatea celor doi întâistătători ai Bisericii Ortodoxe Române”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica Răzvan Clipici.

„Totodată, consider că interviurile cu invitații care i-au cunoscut personal pe cei doi întâistătători aduc un plus valoare acestor filme. Mărturiile lor sunt adevărate izvoare documentare de primă mână”.

Primul dintre documentare prezintă personalitatea Patriarhului Nicodim Munteanu care a condus Biserica Ortodoxă Română în perioada 1939-1948.

„În filmul Patriarhul Nicodim Munteanu putem descoperi atașamentul deosebit al vlădicii Nicodim față de Mănăstirea Neamț, locul în care el s-a format și față de care a manifestat o grijă deosebită pe tot parcursul vieții sale”.

„De asemenea sunt prezentate și evenimentele legate de izbucnirea celui de-al doilea război mondial, situația României în timpul războiului, sfârșitul celei de-a doua conflagrații mondiale cât și anii grei ai instaurării regimului comunist în România”, a precizat Răzvan Clipici.

Translarea mănăstirii Mihai Vodă. © Arhiva Bibliotecii Sf. Sinod

Cel de-al doilea film este dedicat Patriarhului Iustin Moisescu şi prezintă „înclinația spre studiu și cercetare manifestată încă de timpuriu, cât și activitatea sa didactică bogată”

Patriarhul Iustin s-a distins ca unul dintre cei mai învățați ierarhi pe care i-a avut Biserica Ortodoxă Română.

Cu studii la Atena și Strasbourg, cu o activitate profesorală de mare ținută în țară, dar și în Polonia, a înțeles de timpuriu importanța dialogului între Biserici.

„Tot din film aflăm și despre activitatea de reprezentare a ortodoxiei românești în plan extern, deosebit de bogată, dar și de greutățile pe care a trebuit să le înfrunte Patriarhul Iustin, odată ajuns la conducerea Bisericii Ortodoxe Române”, a precizat Răzvan Clipici.

Patriarhia Română îi comemorează anul acesta pe cei doi patriarhi, 2019 fiind declarat An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română.

Foto: Eveniment la Patriarhie cu participarea Sfântului Dionisie, Episcopul Cetăţi Albe – Ismail. © Arhivele Naţionale

Comentarii Facebook


Știri recente