Hramul Catedralei Mitropolitane din Cluj

Catedrala Mitropolitană din centrul orașului Cluj-Napoca a fost vineri, 15 august 2014, în sărbătoare întrucât poartă hramul „Adormirii Maicii Domnului”.

Procesiune cu icoana Maicii Domnului, în ajun, la Catedrala din Cluj

Programul liturgic dedicat hramului a început la catedrală încă de joi seara, când a fost oficiată Slujba Privegherii și Prohodul Maicii Domnului, potrivit Radio Renașterea. La final credincioșii în frunte cu soborul de preoți au mers în procesiune cu icoana Maicii Domnului și au înconjurat catedrala, intonând cântări duhovnicești în cinstea Maicii Domnului. Astăzi, slujbele dedicate hramului au culminat cu Sfânta Liturghie la care au participat mulțime de credincioși. Aceștia au fost îndemnați de Părintele Arhimandrit Teofil Roman, ecleziarhul Catedralei mitropolitane să se roage pentru mântuirea sufletelor și doar pentru a cere ceva.

Să ne rugăm pentru mântuirea sufletelor noastre

„Să ne deprindem să ne rugăm, nu doar pentru a cere ceva de la Dumnezeu, nu doar pentru că avem nevoie de ajutorul Lui, ci rugăciunea noastră să fie din această perspectivă a mântuirii, a dorinței de a fi în comuniune deplină cu Dumnezeu și în veacul acesta și în cel ce va să fie. Și de aceea este bine să ne obișnuim cu rugăciunile sfinților pe care le avem în cărțile de rugăciuni. Foarte multă lume se scuză și zice: ” Eu mă rog cu cuvintele mele, spun un Doamne ajută când ies din casă, îmi fac semnul sfintei cruci când trec pe lângă o biserică și cam atât”. Poate că înseamnă ceva și puținul acesta, dar nu este îndeajuns. Avem nevoie de mult mai mult și folosind rugăciunile sfinților, mintea noastră se va modela și vom dobândi un anumit fel de a ne raporta la Dumnezeu, pe care l-au avut oamenii sfinți și pe care noi nu l-am deprinde dacă nu i-am avea pe ei ca modele”.

Așezată în centrul capitalei culturale a Transilvaniei, Catedrala mitropolitană a fost construită între anii 1923-1933 din inițiativa vrednicului de pomenire Episcopul Nicolae Ivan.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…