Hramul Catedralei Episcopale din Zalău

Catedrala episcopală din Zalău și-a serbat astăzi, 13 iunie 2013, hramul. Cu acest prilej Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de părinții slujitori ai bisericii. Tot cu această ocazie a fost săvârșită și o slujbă de pemonire pentru eroii neamului, potrivit Episcopiei Sălajului.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu a explicat credincioșilor felul în care și-a însușit Fiul lui Dumnezeu firea umană și a arătat că prin moartea pe cruce Acesta a biruit moartea nu ca Dumnezeu ci ca Om, prin sufletul Său lipsit de păcat. Preasfinția sa a subliniat în cuvântul de învățătură și diferența dintre moartea trupească și moartea sufletească, arărând că poate fi un om viu trupește, dar mort sufletește. După apariția morții trupești în lume, prin uciderea lui Abel de către Cain, raiul a rămas închis, iar Mântuitorul a luptat pentru învierea sufletelor noastre, urmând ca învierea trupurilor să se facă la sfârșitul lumii. Doar Mântuitorul și Maica Domnului sunt în Împărăția lui Dumnezeu cu sufletul și cu trupul unite, ceilalți oameni sunt în așteptarea învierii. Excepție fac doar Enoh și Ilie care au avut o viață atât de curată încât au fost ridicați cu trupurile la cer fără să guste moartea, dar care vor veni la sfârțitul veacurilor în lume să arate cine este anihristul, iar după aceea vor muri și ei așteptând și ei învierea cea de obște.

Compexul „Sfânta Vinere” din care face parte și Catedrala „Înălțarea Domnului” mai cuprinde și un monument al eroilor cu înălțimea de 50 de metri, iar la subsol adăpostește un paraclis și spații muzeale pentru cele aproximativ 3000 de cărți și obiecte ce fac parte din Patrimoniul Cultural Național. Piatra de temelie a complexului „Sfânta Vinere” a fost sfințită în anul 1990, iar în momentul de față au fost executate aproximativ 85 % din lucrări.

Catedrala are planul de cruce greacă înscrisă, iar spațiul interior se desfășoară pe mai multe niveluri, permițând participarea la slujbe a unui numar de aproximativ 5.000 de credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente