Hramul bisericii Spitalului Județean din Suceava

Biserica Spitalului Județean din Suceava și-a sărbătorit vineri, 9 noiembrie 2012, ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina, în prezența a sute de credincioși și a zeci de preoți. Pe lângă slujbele religioase săvârșite cu această ocazie, a avut loc, în curtea spitalului, și o procesiune cu raclele sfinților așezați spre închinare în biserica suceveană, printre care se află și un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Slujbele religioase dedicate celui de-al treilea hram al Bisericii „Sfântul Ierarh Nectarie și Izvorul Tămăduirii” a Spitalului Județean Suceava au debutat joi, 8 noiembrie, cu Privegherea, la sfârșitul căreia s-a săvârșit și Paraclisul Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina, oficiat pentru prima dată în biserica suceveană. În ziua prăznuirii Sfântului Nectarie, un sobor format din 22 de preoți și diaconi a săvârșit slujbele Utreniei, Acatistului Sfântului Ierarh Nectarie, Aghezmei mici și Sfintei Liturghii. Răspunsurile la strană au fost date de grupul psaltic „Sfântul Ierarh Nectarie” al bisericii spitalului, dirijat de diac. Vasile Plamadă.

Cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii a fost rostit de pr. Gheorghe Brădățan, care a arătat faptul că Sfântul Ierarh Nectarie este cunoscut ca sfânt tămăduitor al bolnavilor. Anastasie, așa cum a fost botezat la naștere Sfântul Ierarh, s-a născut în anul 1846 în Silivria și este unul dintre cei mai noi sfinți ai Bisericii Greciei, fiind canonizat în anul 1961. La 33 de ani de la trecerea la Domnul, în 1953, trupul său a fost găsit întreg și răspândind bună mireasmă.

La finalul predicii, pr. Brădățanu a subliniat importanța zilei: „Prin prezența noastră la această slujbă, îi arătăm Sfântului Ierarh cinstirea și prețuirea noastră, aducându-i rugăciuni atât de cerere, cât și de mulțumire, dându-ne seama în același timp că sfinții reprezentați iconografic în bisericile nostre sunt vii și lucrători”.

„Sfântul Ierarh Nectarie a devenit al treilea ocrotitor al lăcașului nostru de cult”

A urmat apoi cuvântul părintelui Constantin Diaconașu, misionar de caritate în cadrul Spitalului Județean din Suceava, care a vorbit despre hramul bisericii pe care o păstorește: „Moaștele Sfântului Nectarie au fost aduse spre închinare în biserica noastră în luna august a anului trecut, iar la plecare, delegația din Grecia ne-a lăsat spre păstrare un fragment din rămășițele pământești ale sfântului taumaturg. De atunci, având binecuvântarea Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Pimen, Sfântul Ierarh Nectarie a devenit al treilea ocrotitor al lăcașului nostru de cult, iar bolnavii spitalului, cât și credincioșii de pretutindeni se pot închina și ruga în orice zi la cel supranumit „făcătorul de minuni din Eghina”, biserica noastră fiind deschisă aproape tot timpul”.

După Sfânta Liturghie, a avut loc, în curtea spitalului sucevean, procesiunea cu racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nectarie și a celorlalți sfinți din lăcașul de cult, dar și cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, scoasă în procesiune pentru prima dată. Atât credincioșii prezenți, cât și pacienții și personalul spitalului, în sunet de clopote și de toacă, au luat parte la manifestarea religioasă, purtând în mâini flori și lumânări aprinse. La sfârșitul procesiunii, credincioșii au primit pachete cu alimente. Ziua a continuat cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu și citirea rugăciunilor de dezlegare pentru cei bolnavi, iar seara a fost oficiată slujba Vecerniei și Paraclisul Maicii Domnului.

Program liturgic zilnic

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae și Izvorul Tămăduirii Maicii Domnului” din Suceava (construită între anii 2000-2007) este o biserică misionară și aparține de Spitalul Județean „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, fiind situată în curtea spitalului vechi. În lăcașul de cult sucevean sunt păstrate cu grijă moaștele a 75 de sfinți, cât și o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului. În biserica suceveană sunt oficiate zilnic slujbele Utreniei, Vecerniei, Paraclisul Maicii Domnului și Sfânta Liturghie, precum și acatistele sfinților prăznuiți. Biserica este deschisă zilnic între orele 06:00-21:00.

Comentarii Facebook


Știri recente