Hramul Bisericii „Sfântul Spiridon” din Iași

Biserica „Sfântul Spiridon” din Iași și-a serbat sâmbătă, 12 decembrie 2009, hramul, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Cu acest prilej, slujba Vecerniei unită cu Litia de vineri seară a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. La finalul slujbei a avut loc instalarea ca preot 2 la Biserica „Sfântul Spiridon” a pr. consilier Bogdan Dedu, secretar cabinet Mitropolit.

Ieșenii au participat în urmă cu două zile la hramul Bisericii „Sfântul Spiridon” din Iași, din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași. Vineri seară a avut loc slujba Vecerniei unită cu Litia, săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, înconjurat de 20 de preoți și diaconi. Credincioșii din mai multe parohii din Iași au venit în număr mare la această sărbătoare, astfel încât sfântul lăcaș închinat marelui făcător de minuni a fost neîncăpător la slujbele dedicate hramului. Oamenii au adus pâine, ulei și vin pentru a fi binecuvântate de Chiriarhul locului și s-au închinat icoanei făcătoare de minuni a Sfântului Spiridon. După slujba Vecerniei, pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iași 1, și-a exprimat bucuria pentru faptul că IPS Teofan a slujit la Biserica „Sfântul Spiridon”, arătând că „soborul de preoți și părtășia credincioșilor face ca rugăciunea să fie bine primită de Dumnezeu”. De asemenea, pr. protopop Constantin Andrei a vorbit în cuvântul său despre instalarea ca preot 2 la Biserica „Sfântul Spiridon” din Iași a părintelui Bogdan Dedu. „Părintele Bogdan Dedu va fi slujitor la această biserică și îl va ajuta pe pr. Marian Timofte în activitatea pastorală, administrativă, culturală, caritativă și socială”, a afirmat pr. Andrei.

A urmat cuvântul de învățătură al Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, care a vorbit despre slujba Vecerniei ca despre o pregustare a Sfintei Liturghii din ziua de hram și despre viața Sfântului Spiridon. „Slujba Vecerniei poate fi considerată ca un izvor de odihnă, ca o pregătire pentru sfârșitul de săptămână, ca o pregătire pentru Sfânta Liturghie de mâine (n.r. – sâmbătă) și poimâine (n.r. – ieri). M-am bucurat că am văzut popor mult la sfânta biserică, semn că aveți evlavie la Sfântul Spiridon. Acest Sfânt a devenit prin viața de rugăciune, prin viața de sfințenie, bineplăcut lui Dumnezeu, a devenit cel prin care puterea lui Dumnezeu se arată, a devenit cel prin care se încununează firea umană. Să ne rugăm Sfântului Spiridon ca drumul parcurs de el să fie și cel care să definească viața noastră. Acest lucru se poate face prin post, rugăciune, iertarea aproapelui, milostenie, prin participarea la Sfânta Liturghie, prin păstrarea credinței celei drepte”, a spus IPS Teofan. La final, pr. paroh Marian Timofte a afirmat faptul că, în sfântul lăcaș în care slujește, Sfântul Ierarh Spiridon este cinstit mai ales de oamenii care au cunoscut ce este suferința. „Mai mult ca oriunde, Sfântul Ierarh Spiridon este cinstit în acest sfânt lăcaș cu toată ființa de cei care trec printr-o răscruce a vieții. Așa îmi explic prezența numeroasă a credincioșilor din mai multe parohii din Iași la hramul acestei biserici”, a spus pr. paroh Marian Timofte, care a adresat apoi un cuvânt de bun-venit părintelui Bogdan Dedu în parohia „Sfântul Spiridon” din Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente

PS Timotei Prahoveanul amintește că mai sunt oameni care nu trăiesc doar pentru ei: „Aceasta este slujirea”

Reflectând la textul biblic al zilei, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, le-a spus credincioșilor prezenți duminică la Catedrala Patriarhală că există încă oameni care slujesc aproapelui după îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos. „Din…