Hramul Bisericii Sfântul Gheorghe, vechea Catedrală mitropolitană din Iași

Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe”, vechea Catedrală mitropolitană din Iași, îmbracă straie de sărbătoare. Mâine-dimineață, de la ora 9:00, se va oficia în acest sfânt lăcaș Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite. Tot mâine, își va serba al doilea hram Catedrala mitropolitană din Iași, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

După cum a relatat arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, Sfânta Liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul va începe la Catedrala mitropolitană la ora 10:00.

„Așteptăm un număr mare de credincioși la această sărbătoare atât la Biserica «Sf. M. Mc. Gheorghe», cât și la Catedrala mitropolitană din Iași, unde se află moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”, a spus arhim. Dosoftei Șcheul.

Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” a fost zidită între 1761-1769, fiind ctitoria mitropolitului de atunci al Moldovei, Gavriil Calimachi. După sfințire, sfântul lăcaș a devenit „Mitropolia cea Nouă” și, timp de mai bine de un secol, a fost catedrală mitropolitană, aici fiind întronizați ierarhii Moldovei și desfășurându-se, până la sfințirea noii Catedrale mitropolitane (23 aprilie 1887, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe), marile ceremonii bisericești.

Comentarii Facebook


Știri recente