Hramul bisericii Sfântul Apostol și Evanghelist Matei din Cluj

În calendarele ortodoxe a fost pomenit pe 16 noiembrie Sfântul Apostol și Evanghelist Matei. Acesta a trăit în primul secol creștin. Era evreu de neam, unul dintre cei 12 apostoli ai Mântuitorului. Înainte de chemarea la apostolat, Sfântul Evanghelist Matei a fost vameș în orașul Capernaum și se numea Levi. El este cel dintâi care a scris, ca martor, o istorie a evenimentelor și faptelor petrecute în vremea lui Iisus Hristos. Este vorba de prima Evanghelie a Noului Testament. Sfântul Evanghelist Matei a vestit credința în Hristos printre perși. A murit ars pe rug, în părțile Etiopiei.

Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Matei” din cartierul clujean Mănăștur și-a sărbătorit sâmbătă, 16 noiembrie 2013, hramul. Cu prilejul cinstirii ocrotitorului spiritual, la acest locaș de cult Sfânta Liturghie a fost oficiată de la ora 10 de PS Episcop Vasile Someșanul, însoțit de un sobor de preoți, ieromonahi și diaconi. După Sfânta Liturghie ierarhul a oficiat și slujba de sfințire a crucilor mari ce vor împodobi noua biserică, informează radiorenasterea.ro

Hotărârea de înființare a parohiei „Sfântul Apostol și Evanghelist Matei” a fost luată în 2001. Un an mai târziu pe 16 noiembrie a fost sfințită piatra de temelie de către PS Episcop Vasile Someșanul. În ce stadiu se află lucrările la biserică ne spune părintele paroh Marian Andreica: „Dacă la 16 noiembrie 2002 PS Episcop Vasile Someșanul a sfinți piatra de temelie și crucea care a fost așezată pentru a indica locul altarului viitoarei biserici, anul acesta la aceeași dată, ca o punte peste ani, tot PS Episcop Vasile Someșanul a sfințit cele patru cruci mari care vor fi așezate pe cele două turle, respectiv altarul și pridvorul noii biserici. Joi, 14 noiembrie a fost executată ultima turnare de beton la construcția bisericii noi, putând spune că în felul acesta am finalizat construcția în roșu a noului locaș de rugăciune. Această zi de 16 noiembrie a fost pentru noi un moment de mare bucurie, dar și împlinire duhovnicească, de încununare a eforturilor pe care întreaga parohie le-a făcut, începând cu anul 2005 pentru a vedea parcursă o etapă importantă în realizarea dorinței de a avea o biserică de zid în care să se poată desfășura în condiții optime programul liturgic”.

Comentarii Facebook


Știri recente