Hramul bisericii „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Galați

În cadrul Anului Omagial dedicat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Sfinților Împărați Constantin și Elena, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost inițiate și derulate o seamă de programe și activități cu un pronunțat caracter pastoral-misionar și social-filantropic, în special în parohiile care au biserici cu hramul Sfinților Împărați.

În acest context, marți, 21 mai 2013, biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Galați și-a sărbătorit ocrotitorii.

Manifestările pastoral misionare au debutat în preziua sărbătorii prin săvârșirea Vecerniei cu Litie de către un sobor de preoți, iar corul „Ortodoxia” al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a prezentat un concert de imnuri bizantine și cântări dedicate Sfinților Împărați Constantin și Elena.

A doua zi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de pc. pr. Lucian Petroaia, consilier eparhial și delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un ales sobor de preoți, în prezența a numeroșilor credincioși din parohie și din municipiu, potrivit edj.ro.

La slujbă a participat și grupul folcloric ștefanian din comuna Piscu, județul Galați, care a oferit credincioșilor un scurt moment artistic, ce a constat în intonarea unor cântece religioase și patriotice.

La final a fost sfințită o nouă icoană a Sfinților Împărați Constantin și Elena, înaintea căreia toți credincioșii s-au închinat și au sărutat-o cu evlavie.

Programul a continuat prin invitarea tuturor credincioșilor la agapa frățească, oferindu-se în același timp pentru persoanele nevoiașe ale parohiei un număr de peste 500 de pachete cu alimente.

Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Galați a fost înălțată între anii 1857-1863. Sfântul locaș este încărcat de istorie și numără un veac și jumătate de existență.

Cu o arhitectură impunătoare, biserica a fost proiectată după planul catedralei din Bolgrad, la propunerea episcopului Melchisedec Ștefănescu (primul episcop al Dunării de Jos, din 1864) și a fost pe punctul de a deveni Catedrală a Galațiului. A rămas însă prin veacuri, un loc plin de sfințenie care a adunat creștinii la rugăciune.

În vremea acestui vrednic păstor au fost organizate și s-au desfășurat renumitele „școli de duminică” care reuneau creștinii din întregul oraș, având ca invitați conferențiari personalități de marcă din România, între care istoricul, omul de cultură și ministrul Nicolae Iorga, preotul Gala Galaction ș.a. Aceste întâlniri pe teme de cultură și spiritualitate românească erau găzduite în cladirea de lângă biserică, ridicată în 1904 și care s-a constituit de-a lungul vremii într-un important centru cultural al orașului Galați.

Gălățeanul Constandache Constantinescu (1864-1924) a susținut din răsputeri refacerea și consolidarea bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, în anul 1907. Între anii 1908-1909 a construit o clopotniță nouă și o sală de conferințe.

Parohia înregistzrează o activitate intensă atât în vederea înfrumusețării sfântului locaș, cât și pentru zidirea sufletească a credincioșilor. De asemenea, preoții slujitori, precum și enoriașii parohiei, s-au implicat în programele de educație creștină, derulate la nivel de Patriarhie: „Hristos împărtășit copiilor” și „Alege școala!”.

Comentarii Facebook


Știri recente