Hramul bisericii Parohiei vrâncene Hânguleşti

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Parohia vrânceană Hânguleşti a îmbrăcat, miercuri, 7 ianuarie 2015, haine de sărbătoare. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi. Răspunsurile la strană au fost date de grupul psaltic misionar al eparhiei, după cum ne-a transmis Dragoş Olteanu.

„Sărbătoarea de astăzi se numeşte «Soborul Sfântului Ioan Botezătorul» şi semnifică adunarea credincioşilor care, din evlavie şi credinţă, vin la biserică pentru a-l cinsti, într-o astfel de zi, pe cel mai mare dintre prooroci, cel ce s-a învrednicit să-l atingă cu mâna pe creştet pe Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Sfânta Evanghelie de astăzi de la Ioan, cap.1, ne prezintă câteva mărturii despre misiunea pe care Dumnezeu i-a încredinţat-o acestui prooroc. El a dat mărturie că nu este Hristos, ci a venit să boteze cu apă spre pocăinţă, ajutându-i pe oameni să pregătească în sufletul lor calea pentru primirea Celui ce era mai mare decât el, adică a lui Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, Care va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc“, a explicat Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, în cuvântul de învăţătură.

Locaşul de cult a fost ridicat în perioada 1979-1980, pe locul unei mai vechi biserici din lemn, distrusă de cutremurul din 4 martie 1977. De-a lungul timpului, sfântul locaş a trecut prin importante lucrări de consolidare şi restaurare a picturii, deoarece a fost grav avariat în urma cutremurelor din anii 1986 şi 1990. Totodată, biserica a fost dotată cu toate obiectele necesare cultului, fiind resfinţită în data de 24 mai 1998.

La finalul Sfintei Liturghii, s-a săvârşit o slujbă de pomenire pentru ctitorii bisericii mutaţi la Domnul şi a fost binecuvântată noua casă parohială.

Pentru activitatea pastorală şi administrativ-gospodărească desfăşurată în comunitate, preotul paroh Laurenţiu Enache a primit rangul de iconom stavrofor.

Comentarii Facebook


Știri recente