Hramul bisericii din Giula Mică – Ungaria

Duminica a XXI-a după Rusalii, denumită și a Sfinților Părinți de la Sinodul VII Ecumenic (14 octombrie 2012), a fost o zi de mare praznic și pentru credincioșii ortodocși români din Orașul Mic Românesc, cartier în care se află cea de-a doua biserică ortodoxă românească din Giula, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În acest an, ziua de prăznuire a Sfintei Preacuvioasei Maici Parascheva cea Nouă de la Iași a coincis cu această duminică amintită mai sus, iar credincioșii au participat la Sfânta Liturghie de la Parohia Giula Mică de hramul acestei biserici, fiind de altfel singurul locaș de cult din Ungaria care are ca Ocrotitoare pe Sfânta Maică Parascheva.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârșită sub protia Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte: Părintele Paroh Petru Pușcaș, Părintele Ilie Ciocan de la Parohia Bătania, Părintele Consilier Economic Teodor Marc, Parohul Bichișciabei și Arhidiaconul Claudiu Condurache de la Catedrala Episcopală din Giula. Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup psaltic din Arad.

În cuvântul de învățătură al zilei, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a evidențiat viața și sfințenia Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva, spunând că noi ca și creștini trebuie să o avem model și ocrotitoare pentru fiecare în parte. „Cu atât mai important este faptul că în Parohia Giula Mică se află pus într-o raclă din foiță de aur veșmântul întreg cu care Sfânta a fost învelită într-un an, odor de mare preț la care dumneavoastră vă puteți închina și ruga cu sârguință, și care a fost donat bisericii de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe vremea când era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei”, a mai subliniat Chiriarhul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Mai mulți credincioși din Ungaria și din România prezenți la hram, s-au împărtășit la momentul cuvenit cu Sfintele Taine, împodobind cu participarea și rugăciunea lor, atmosfera duhovnicească a sărbătorii bisericii.

La finalul Sfintei Liturghii, s-a săvârșit o slujbă de sfințire a unei icoane a Sfintei Parascheva, donată de către doi credincioși ai Parohiei și rânduiala de binecuvântare a colivei, slujbă ce s-a îndătinat a se săvârși în fiecare an, cu prilejul acestui hram.

Toți participanții la Sfânta Liturghie au fost invitați apoi la o agapă frățească, care a încununat practic momentul festiv și înălțător de la biserica monument-istoric din Giula Mică.

Comentarii Facebook


Știri recente