Hram la Timișoara: Singura catedrală eparhială din țară închinată Sfinților Trei Ierarhi

Declarată monument de artă pentru arhitectura, pictura şi sculptura ei şi înălţată la încrucişarea celor mai importante artere de circulaţie din Timișoara, catedrala mitropolitană impresionează prin dimensiunile ei, prin graţia liniilor, cât şi prin învelişul de ţiglă smălţuită care străluceşte de departe în razele soarelui.

Interiorul are măreţia impresionantelor catedrale ale lumii, care te copleşeşte prin grandoarea şi splendoarea lor, dar te îndeamnă în acelaşi timp spre evlavie şi meditaţie.

Catedrala simbol a Timișoarei este singura catedrală eparhială din țară cu hramul principal „Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur”. Totodată, Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău are ca hram secundar sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi.

Program

Programul liturgic începe în ajunul hramului, vineri, 29 ianuarie, de la ora 18:00, cu Vecernia unită cu Litia. Sâmbătă, 30 ianuarie, de la ora 07:00 slujba Utreniei și Acatistul Sfinților Trei Ierarhi urmat, de la 9:30 de Sfânta Liturghie.

În cadrul slujbei, se vor înălța rugăciuni atât pentru ctitorii Catedralei mitropolitane, cât și pentru foștii mitropoliți ai Banatului, Vasile Lazarescu şi Nicolae Corneanu, informează Mitropolia Banatului.

Vezi și:

Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente