Catedrala din Timișoara și-a serbat hramul istoric. Cinci motive să o vizitezi

Trei ierarhi români au slujit miercuri la hramul istoric al Catedralei din Timișoara, sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Mitropolitul Ioan al Banatului a oficiat Sf. Liturghie împreună cu Arhiepiscopul Timotei al Aradului și cu Episcopul vicar Paisie Lugojanul în prezența a sute de bănățeni, între care oficialități locale și județene, elevi seminariști, studenți teologi, precum și reprezentanți ai mai multor instituții de cultură din orașul de pe Bega.

IPS Ioan, IPS Timotei și PS Paisie Lugojanul la hramul Catedralei din Timișoara. ©Mitropolia Banatului

Vezi mai multe imagini de la eveniment pe site-ul oficial al Mitropoliei Banatului.

Cinci motive să vizitezi Catedrala din Timișoara

Lăcașul de cult sfințit în 1946 de Patriarhul Nicodim este cunoscut ca un simbol al Timișoarei și prezintă numeroase motive pentru care un creștin ortodox ar fi interesat să o viziteze. Am selectat cinci dintre cele mai relevante:

  1. Moaștele Sf. Iosif cel Nou

În Catedrala Mitropolitană din Timișoara se află moaştele Sfântului Iosif cel Nou, Mitropolitul Banatului, care au fost aduse de la mănăstirea Partoş în anul 1956.

IPS Ioan aducând cinstire moaștelor Sf. Iosif cel Nou. ©Mitropolia Banatului
  1. Una dintre cele mai impunătoare catedrale

Catedrala Mitropolitană din Timișoara este a doua ca înălțime din România, având 90 metri, după Catedrala Mântuirii Neamului care va atinge 120 metri după finalizarea lucrărilor. La nivel mondial se clasează pe locul al optulea din acest punct de vedere.

Catedrala Mitropolitana din Timisoar. ©trecator.ro

Catedrala are 11 turle, o lungime de 63 metri şi lăţimea de 32 de metri.

Construcția se întinde pe o suprafaţă de 1.500 mp. Din cauza terenului mlăştinos, edificiul stă pe 1.186 piloni de beton armat înfipţi la 20 de metri adâncime. Pilonii au o grosime de 32-52 centimetri şi o lungime de 7,30 metri, notează Adevărul.

  1. Muzeul Catedralei din Timișoara

În Muzeul de la subsolul Catedralei se află Noul Testament de la Bălgrad (1648), Cazania lui Varlaam (1643), icoane pe sticlă şi lemn, și alte obiecte care alcătuiesc o mare colecţie de artă religioasă veche din Banat.

  1. Monument de artă

Catedrala din Timișoara a fost declarată monument de artă pentru arhitectura, pictura şi sculptura ei.

Interiorul Catedralei din Timișoara. ©Mitropolia Banatului

Înălţată la intersecția celor mai importante artere de circulaţie din oraş, Catedrala Mitropolitană impresionează prin dimensiuni, prin graţia liniilor şi prin învelişul de ţiglă smălţuită care străluceşte de departe în razele soarelui.

Interiorul are măreţia impresionantelor catedrale ale lumii, care te copleşeşte prin grandoarea şi splendoarea lor, dar te îndeamnă în acelaşi timp spre evlavie şi meditaţie.

  1. Pe treptele Catedralei au murit primii eroi din ‘89

Pe treptele Catedralei din Timișoara au murit, în 17 decembrie 1989, primele persoane care au protestat împotriva regimului comunist ateu.

Mărturisitorilor și apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, Patriarhia Română le-a dedicat un an comemorativ. Pe parcursul anului 2017, Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în toate Eparhiile Patriarhiei Române au fost organizate diferite evenimente dedicate jertfei lor.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente