Catedrala din Timişoara, într-o fotografie spectaculoasă de Răzvan Vitionescu

Fotograful timişean Răzvan Vitionescu a publicat pe contul de Facebook o imagine nocturnă cu Catedrala din Timişoara luminată de un fulger. Fotografia este extraordinară, mai ales că încununează o perioadă lungă de aşteptare pentru un astfel de moment.

„Este cea mai prețioasă fotografie a mea pentru că, pe lângă spectaculozitate, în spatele ei se află 8 ani de așteptare, de încercări, de stat la pândă după vreme, îmi doream nespus o ploaie de fulgere chiar în inima Timișoarei”, a notat Răzvan pe contul de Facebook.

Tânărul a numit imaginea drept „fotografia anului”.

„Fotografia am făcut-o la 10:14 minute cu un Nikon D750 cu obiectiv Sigma 15 mm f2.8 Fisheye. A fost făcută de pe trepied cu timp lung de expunere:15 secunde. A fost cam nebunie, în mâna stângă ţineam umbrela, în mâna dreaptă alt aparat DSLR Nikon D610 cu care fotografiam, iar din când în când lăsam al doilea aparat jos pentru a şterge lentila de pe D750 de pe trepied, că se uda instant”.

„Cu inima cât un purice, cu trăsnetele deasupra şi împrejurul meu am zis că eu de acolo nu plec, a fost un moment pe care îl pândesc de opt ani de zile, de când m-am apucat de fotografiat”, a declarat Răzvan Vitionescu pentru Adevărul.ro.

Cinci motive să vizitezi Catedrala din Timișoara

Lăcașul de cult sfințit în 1946 de Patriarhul Nicodim este un simbol al Timișoarei. Am selectat cinci motive pentru care trebuie să vizitezi lăcaşul de cult:

1.      Moaștele Sf. Iosif cel Nou

În Catedrala Mitropolitană din Timișoara se află moaştele Sfântului Iosif cel Nou, Mitropolitul Banatului, care au fost aduse de la mănăstirea Partoş în anul 1956.

2.      Una dintre cele mai impunătoare catedrale

Catedrala Mitropolitană din Timișoara este a doua ca înălțime din România, având 90 metri, după Catedrala Mântuirii Neamului care va atinge 120 metri după finalizarea lucrărilor. La nivel mondial se clasează pe locul al optulea din acest punct de vedere.

3.      Muzeul Catedralei din Timișoara

În Muzeul de la subsolul Catedralei se află Noul Testament de la Bălgrad (1648), Cazania lui Varlaam (1643), icoane pe sticlă şi lemn, și alte obiecte care alcătuiesc o mare colecţie de artă religioasă veche din Banat.

4.      Monument de artă

Catedrala din Timișoara a fost declarată monument de artă pentru arhitectura, pictura şi sculptura ei.

5.      Pe treptele Catedralei au murit primii eroi din ‘89

Pe treptele Catedralei din Timișoara au murit, în 17 decembrie 1989, primele persoane care au protestat împotriva regimului comunist ateu.

Foto credit: Răzvan Vitionescu

Comentarii Facebook


Știri recente