Hram la Stânișoara: Sf. Neofit și Meletie ne învață să vedem curat, prin ochii lui Hristos, spune IPS Varsanufie

Arhiepiscopul Râmnicului a slujit duminică la hramul Mănăstirii Stânișoara, unde a vorbit despre Sfinții Cuvioși Neofit și Meletie.

Ei „ne învață să vedem viața și tot ceea ce ne înconjoară prin ochii lui Hristos, să avem o vedere curată a lucrurilor, care să nu fie afectată de egoism și de patimi”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Ierarhul a subliniat că cei doi cuvioși români amintesc de o afirmație a Sf. Maxim Mărturisitorul: „Cei născuți din Duhul se cunosc după roadele Duhului”.

„Acești iubitori de Dumnezeu, Sfinții Neofit și Meletie, au primit de la Dumnezeu darul rugăciunii și al povățuirii sufletelor, devenind, pentru obștea monahală și mulțimea ucenicilor lor, pilde de smerenie și de înfrânare, luminându-i pe calea mântuirii, care este unirea omului cu Dumnezeu”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

„«Minunat este Dumnezeu întru sfinții Lui» (Psalmul LXVII, 36), căci prin rugăciune neîntreruptă și prin multe osteneli, Sfinții Neofit și Meletie și-au împrietenit sufletele cu înfrânarea și cu dragostea. Și înfrânarea a risipit patimile, iar dragostea a fost arvună a bucuriei cerești, împlinind îndemnul Sfântului Apostol Pavel: «fiți buni între voi și milostivi, iertând unul altuia, precum și Dumnezeu v-a iertat vouă, în Hristos (…). Și umblați întru iubire, precum și Hristos ne-a iubit pe noi și S-a dat pe Sine pentru noi prinos și jertfă lui Dumnezeu, întru miros cu bună mireasmă … cum se cuvine sfinților» (Efeseni IV, 32; V, 2-3).”


Mănăstirea Stânișoara este situată în Munții Cozia, la 10 km nord de gara Călimănești – Jiblea. Se poate ajunge la ea atât dinspre Călimănești, cât și dinspre Mănăstirea Turnu de Vâlcea, pe poteci care trec prin pădure.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente