Hram la parohia românească din Sydney

În duminica după Botezul Domnului, 13 ianuarie 2013, românii ortodocși din Sydney, Australia, l-au cinstit pe Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul și au sărbătorit 10 ani de la înființarea parohiei ortodoxe române din acest oraș. La această sărbătoare a participat Preasfințitul Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande, informează Ziarul Lumina.

A devenit o tradiție ca în duminica după Botezul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, la Parohia ortodoxă românească „Sfântul Ioan Botezătorul” din Sydney să se prăznuiască hramul acestei comunități din marele oraș al Australiei. În plus, anul acesta a fost sărbătorită și împlinirea a 10 ani de la înființarea parohiei ortodoxe române. Preasfințitul Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei și Noii Zeelande, a săvârșit Sfânta Liturghie în capela parohiei, înconjurat de un sobor de slujitori, preoți și diaconi de la parohiile românești din orașele australiene Sydney și Newcastle. Au participat numeroși credincioși, reprezentanți ai Consiliului local al orașului Sydney, precum și consulul general al României la Sydney, Floricel Mocanu. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Mihail a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Ioan Botezătorul, care a făcut legătura între Vechiul și Noul Testament, arătându-L lumii pe Domnul Iisus Hristos ca Mesia cel așteptat de poporul lui Israel.

Cu ocazia hramului, consiliul parohial și comitetul de doamne al parohiei au pregătit agapa tradițională la care au participat toți cei prezenți la sărbătoare. Cu acest prilej s-au acordat diplome de excelență celor care sprijină parohia permanent și diplome de ctitor celor care au contribuit la înființarea parohiei ortodoxe românești în orașul Sydney. În anul 2008, la îndemnul Preasfințitului Episcop Mihail, Adunarea Generală a Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei și Noii Zeelande a hotărât demararea demersurilor administrative pentru înființarea acestei parohii românești în cel mai mare oraș al Australiei. Cu stăruința preotului Vasile Prunduș, parohul acestei comunități, ajutat de bunii credincioși, cu sprijinul membrilor parohiei și cu numeroasele donații ale românilor din Sydney, dar și cu un împrumut de la bancă, s-a cumpărat o proprietate în suburbia Blacktown a orașului Sydney, unde s-a amenajat o capelă pentru oficierea slujbelor. În prezent se fac demersuri în vederea obținerii aprobărilor de la Consiliul local pentru construirea unui centru pastoral și a unei biserici parohiale.

Comentarii Facebook


Știri recente