Hram la Mănăstirea Sihla: Părinții Sf. Ioan Botezătorul au conlucrat cu Domnul prin răbdare, spune PS Nichifor

Mănăstirea Sihla și-a serbat joi și vineri hramul în prezența Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, care a oficiat slujba Privegherii și Sfânta Liturghie pentru sărbătoarea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul.

Preasfințitul Părinte Nichifor a oficiat Privegherea la altarul de vară al mănăstirii, împreună cu părinții din obște.

„Avem în an trei nașteri minunate pe care le sărbătorim în mod special: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Nașterea Maicii Domnului și Nașterea Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură rostit în cadrul slujbei Privegherii.

PS Nichifor a oficiat Privegherea și Sf. Liturghie la hramul Mănăstirii Sihla în data de 24 iunie 2022. Foto: Pr. Leonard Dumitru Militaru

„Nu au fost nașteri obișnuite, ci în aceste nașteri, omul împreună cu Domnul a lucrat spre adeverirea semnului lui Dumnezeu de izbăvire a lumii, de apropiere a lui Dumnezeu de om.”

„Sfinții părinții Zaharia și Elisabeta, dreptcredincioși fiind, au lucrat prin răbdare. Suntem în muntele Sihlei, aproape de locul în care părintele Cleopa propovăduia după o viață de rugăciune, după o viață nevoințe, după o viață de înțelegere a lucrării Domnului, propovăduia «Răbdare, răbdare, răbdare». Răbdare care nu înseamnă pasivitate, nu înseamnă a lăsa să treacă timpul să se rezolve treburile de la sine, nu înseamnă neputință și trândăvie, ci încredințare și nădejde că Domnul lucrează și are un rost în cele ce împlinește”, a mai spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

PS Nichifor a oficiat Privegherea și Sf. Liturghie la hramul Mănăstirii Sihla în data de 24 iunie 2022. Foto: Pr. Leonard Dumitru Militaru

Vineri dimineață, pelerinii care au înnoptat la Sihla sau care au ajuns de la primele ore la mănăstire, au luat parte la Sfânta Liturghie, s-au împărtășit cu Sfintele Taine și s-au închinat la un fragment din moaștele Înaintemergătorului și Botezătorului Domnului.

În cadrul slujbei, Părintele Episcop-vicar l-a hirotesit arhimandrit pe Părintele Stareț Pahomie Catană.

PS Nichifor l-a hirotesit arhimandrit pe Părintele Stareț Pahomie Catană la hramul Mănăstirii Sihla, în data de 24 iunie 2022. Foto: Doxologia.ro

Mănăstirea Sihla, cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, a fost ctitorită de familia Cantacuzino în anul 1741. Prima menționare scrisă că la Sihla există sihăstrie datează din anul 1326.

Părintele Stareț Pahomie Catană la hramul Mănăstirii Sihla în data de 24 iunie 2022. Foto: Pr. Leonard Dumitru Militaru

Actuala înfățișare a sfântului lăcaș este din anul 1813, atunci când arhimandritul Benedict, starețul mănăstirilor Neamț și Secu, o reînnoiește. Obștea așezământului monahal este formată din 29 de viețuitori.

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Pr. Leonard Dumitru Militaru (deschidere)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente