Hram la mănăstirea prahoveană Cornu

Pe Valea Prahovei se ridică un nou așezământ monahal. Amplasată într-o zonă foarte frumoasă, Mănăstirea Cornu, din comuna cu același nume, se înalță precum un turn de veghe pentru credincioșii din împrejurimi. Duminică, 25 septembrie, este serbat cel de-al doilea hram al mănăstirii: ‘Sfânta Cuvioasă Eufrosina’, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Biserica mănăstirii este construită provizoriu din materiale ușoare din lemn, pentru ca în anii următori să se ridice o nouă biserică. Lăcașul de cult are hramurile ‘Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan’ și ‘Sfânta Cuvioasă Eufrosina’, care este prăznuită mâine. ‘Sărbătoarea prăznuirii celui de-al doilea hram începe din această seară cu slujba Privegherii și va continua duminică, de la ora 8:00, cu Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos, Ceasurile și Sfânta Liturghie, la care va participa părintele protosinghel Valentin Mâțu, starețul Mănăstirii Turnu și exarh de zonă al mănăstirilor din zona Prahovei. Ctitorul acestui așezământ monahal, scriitoarea Aurora Cornu, și-a dorit foarte mult ca acest așezământ monahal să fie pus sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Eufrosina, deoarece pe mama ei o chema Eufrosina. În fiecare an, domnia sa vine din Franța ca să ia parte la hram’, a precizat monahia Parascheva Bâgu, stareța Mănăstirii Cornu.

Lucrările la așezământul monahal au început în anul 2006, pe vârful unui deal retezat și excavat. Ctitorul lăcașului de cult și al corpului de chilii a fost scriitoarea Aurora Cornu, născută în această localitate, care a avut dorința ca în memoria părinților și a soțului ei să ridice o mănăstire unde să fie pomeniți. Din primăvara anului 2008, viața mănăstirească și-a început cursul ei cu o obște alcătuită din nouă monahii, ulterior, numărul lor a ajuns la 18, cu studii superioare. Părintele duhovnic al mănăstirii este Arsenie Muscalu.

Alunecările de teren au ajuns lângă corpul de chilii

După inaugurarea corpului de chilii, în spatele lor au avut loc alunecări de teren, care cu timpul au devenit tot mai amenințătoare. În ciuda lucrărilor de consolidare realizate de primăria locală, alunecările de teren nu au putut fi oprite, acestea ajungând la numai trei metri de corpul de chilii. Deoarece alunecarea de teren nu mai poate fi oprită, s-a luat hotărârea construirii unui nou corp de chilii pe un teren aflat în afara oricăror pericole. Însă noul corp de chilii nu este terminat, iar corpul vechi deja are fisuri. În această situație, în condițiile în care este urgentă mutarea monahiilor în noul corp de chilii până în iarnă, orice ajutor este bine-venit. Cei care doresc să sprijine finalizarea lucrărilor Așezământului monahal de la Cornu se pot adresa Exarhatului Arhiepiscopiei Bucureștilor, direct mănăstirii din apropierea orașului Câmpina, județul Prahova, sau pot depune sume în contul RO27RNCB0208100742280001/BCR-Câmpina.

Comentarii Facebook


Știri recente